Artikel
23 jan '15
23 januari '15
2 min

Sociale banden op de werkvloer als wapen tegen engagement verlies

Soms moet je als organisatie keuzes maken die niet direct positief uitpakken voor je medewerkers. Een goed sociaal kader blijkt in zo’n situatie essentieel te zijn om te voorkomen dat werknemers hun engagement verliezen. Dit concludeerden een aantal onderzoekers van de Monash University en de University of Iowa.

Psychologische contractbreuk

Dit onderzoek naar de impact van psychologische contractbreuk werd uitgevoerd bij zo’n honderd organisaties in de VS. Over het algemeen wordt verondersteld dat medewerkers destructief en ongelukkig worden van bijvoorbeeld een loonbeperking of het limiteren van de werkuren. Veel werkgevers gaan er dan vanuit dat personeel gedemotiveerd en negatief reageert, omdat in het verleden gedane beloftes niet (meer) worden nagekomen. Echter tonen deze onderzoekers aan dat dit niet altijd het geval is. Soms reageren medewerkers wel degelijk positief op dit soort ontwikkelingen. Voorwaarde is dat zij een goed sociaal netwerk hebben opgebouwd op de werkvloer en goed bij de organisatie passen.

Complementariteit

Medewerkers reageren dus niet altijd negatief op psychologische contractbreuk. Door samen nieuwe doelen te stellen en vaardigheden van medewerkers actief te coachen, kan volgens de onderzoekers een positieve reactie gestimuleerd worden.  Daarnaast benadrukt het onderzoeksrapport dat bij werving & selectie vaker gestreefd moet worden naar een complementariteit tussen de waarden van de organisatie en de potentiële werknemer. De onderzoekers wijzen erop dat engagement gestimuleerd kan worden door middel van frequente sociale evenementen en rolmodellen in de organisatie. Hierdoor wordt een sterk sociaal kader gecreëerd, wat medewerkers in staat stelt om constructief te reageren op eventuele psychologische contractbreuk.

Bronnen: Alles over hr.nl, Express, HRM nieuws Nederland