Artikel
18 mrt '13
18 maart '13
3 min

Sociaal overleg formeel van start

Afgelopen vrijdag is het overleg tussen werkgevers en bonden formeel van start gegaan. Het kabinet hoopt dat de sociale partners het eens worden over maatregelen om de economische crisis te bestrijden en de werkloosheid terug te dringen. Het sociaal akkoord richt zich met name op de versobering van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Maar ook andere aspecten rondom arbeidsmarkt en sociale zekerheid liggen op tafel. Als het tot een akkoord komt, leggen de sociale partners hun pakket aan het kabinet voor. Het kabinet rekent erop dat dit aan het eind van de maand gebeurt.

Agendapunten sociaal overleg

De voornaamste uitgangspunten van het kabinet zijn het inperken van de WW-uitkeringen en het hervormen van het ontslagrecht. Maar ook de sociale werkplaatsen en de uitkeringen voor arbeidsgehandicapten zijn onderwerp van gesprek. Daarnaast wordt gezocht naar een nieuwe balans tussen vast en flexwerk. Alle partijen hebben baat bij een breed sociaal akkoord. Maar de te overbruggen afstanden zijn groot, aangezien de betrokken partijen ieder hun grenzen hebben waarbinnen zij bereid zijn concessies te doen.

Draagvlak nodig voor hervorming

De arbeidsmarkt is behoorlijk vastgelopen. Bedrijven gaan over de kop, steeds meer mensen verliezen hun baan en vinden geen nieuw werk, al die uitkeringen zijn een steeds grotere hap uit de staatskas. Het kabinet moet dus nu hervormen en wil daarbij een zo breed mogelijk draagvlak. Vandaar dat het kabinet in eerste instantie de werkgeversorganisaties en bonden samen laat onderhandelen over een sociaal akkoord.

Haast?

Het kabinet wil het liefst nog deze maand een sociaal akkoord. Want uiterlijk 30 april moet het kabinet een hervormingspakket naar Brussel sturen, hoe Nederland in 2014 het begrotingstekort terug gaat dringen tot maximaal 3% van het binnenlands product. Maar voordat de plannen naar Brussel kunnen, wacht nog een volgende drempel: de oppositie in de Tweede Kamer. Nog een reden dus om werkgevers en werknemers samen aan boord te krijgen.

Niet opjagen!

De vakbonden en werkgeversorganisaties lieten meteen weten zich niet te laten opjagen om tot een sociaal akkoord te komen. “Snelheid maken is wel het slechtste wat we nu kunnen doen”, zei voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV aan het begin van de formele onderhandelingen. Ook Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vindt dat er voldoende tijd moet worden genomen om afspraken te maken. Hij sluit niet uit dat het overleg nog wel enkele weken kan duren. Samen met Heerts voorspelde Wientjes verder dat het “bijzonder moeilijke weken” kunnen worden.

Bron: Volkskrant

Monetta Driessen
HR-redacteur
Trends in HR is een initiatief van Driessen Groep