Artikel
22 jan '13
22 januari '13
3 min

Selecteren van het optimale team

Het belang van de juiste mens op de juiste plek geldt voor iedere organisatie. Ook is dit van essentieel belang voor het samenstellen van het optimale team.  Zitten de personen in een team niet op de juiste plek dan zal dat team niet het succes behalen wat potentieel mogelijk is. Wat is het belang van een juiste teamsamenstelling en hoe selecteer je een succesvol team?

Teamsamenstelling
Een juiste teamsamenstelling is belangrijk voor de prestaties van een organisatie. Zorg voor een hecht team, dit zorgt ervoor dat de sociale druk en controle binnen het team groot is wat weer zorgt voor betere prestaties. In een hecht team zal men ook sneller samenwerken en coöperatief gedrag vertonen. Een juiste teamsamenstelling kan ook stress op de werkvloer verlagen. Teamleden die elkaar op de juiste manier aanvullen voorkomen zo stress binnen de groep. Kortom niet onbelangrijk om te zorgen voor een juiste teamsamenstelling.

Kernwaarden
Voor het samenstellen van het optimale team is het belangrijk een aantal voorwaarden in acht te nemen bij het selecteren van nieuwe teamleden. Zorg er voor dat de kernwaarden van het nieuw teamlid aansluiten bij de kernwaarden van het team. Hiermee wordt bedoeld, zorg dat het teamlid dat je selecteert aanleg heeft voor de kernwaarden van je team. Is goede dienstverlening één van je kernwaarden, zorg dan dat je nieuwe teamlid dienstverlenend is en graag mensen helpt. Belangrijk omdat wanneer men geen aanleg heeft voor de kernwaarden van het team, het lastig is ze zo te laten handelen.

Aanwezig potentieel
Let bij de selectie van het nieuwe teamlid op het aanwezig potentieel. Bepaal tijdens de selectie of het nieuwe teamlid de vaardigheden in zich heeft om de beste te zijn in het werk wat hij/zij doet. Op moment van solliciteren hoeft iemand nog niet de beste te zijn, maar let er in ieder geval op of het potentieel er is.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Selecteer ook op verantwoordelijkheidsgevoel. Check of het nieuwe teamlid begrijpt wat het verschil is tussen een baan hebben en verantwoordelijkheid dragen. Teamleden die het werk matig uitvoeren, zijn geen goede aanvulling op je team. Zorg er dus voor dat je mensen selecteert die weten wat verantwoordelijkheid is en dus alles in het werk stellen hun functie zo goed mogelijk uit te voeren.

Wees eerlijk en reëel
Tot slot wees eerlijk en reëel. Twijfel je na enige tijd samenwerking of een medewerker de juiste aanvulling is voor een team? Vraag je dan af of je met alles wat je intussen weet je deze medewerker dan nog aan zou nemen voor je team. Nog twijfels? Bedenk dan of het inderdaad niet het juiste nieuwe teamlid is, of dat het wel een juist teamlid is maar niet op de juiste plek binnen het team.

Samengevat, personeelsselectie is van grote invloed op je team en de prestaties die het levert. Hulp nodig bij het zoeken van de juiste mens op de juiste plek? Driessen biedt ondersteuning bij het vinden van de juiste mens voor de juiste plek. Kijk voor meer informatie op www.driessen.nl.

Bron:  HRbase, P&O actueel.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.