Artikel
15 feb '17
15 februari '17
2 min

Scholingskosten moeten volledig aftrekbaar worden

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) stelt voor de kosten voor ontwikkeling en scholing van werknemers volledig aftrekbaar te maken. Dit kan volgens de VCP in de vorm van een budget voor duurzame inzetbaarheid.

Volgens de VCP kunnen werknemers het duurzaam-inzetbaarheidsbudget gebruiken voor scholing, verlof of loopbaanbegeleiding. “Op die manier zijn ze beter in staat om de regie te voeren over hun eigen ontwikkeling”, denkt voorzitter Nic van Holstein.

Leven Lang Leren

Bij de VCP zijn vijftig vakorganisaties aangesloten. De vakcentrale komt met zijn voorstel vanwege een hoorzitting in de Tweede Kamer over het thema Leven Lang Leren. Dit is voor de VCP een belangrijk thema. Volgens de vakcentrale moeten werknemers juist in deze tijd van digitalisering en globalisering in zichzelf kunnen investeren om goed te kunnen functioneren.

Vormgeven loopbaan

De VCP meent dat werknemers zeggenschap moeten hebben over de manier waarop ze hun (verdere) loopbaan vormgeven. Nu nog vanzelfsprekende banen zijn dat misschien binnen afzienbare tijd niet meer. Van Holstein stelt dat volledige aftrekbaarheid van de kosten voor ontwikkeling en scholing professionals meer tijd, geld en ruimte geeft om in zichzelf te investeren. De vakcentrale vindt dan ook dat de aftrekmogelijkheden juist moeten worden verruimd in plaats van de afschaffing van de scholingsaftrek die het kabinet wil.

Geen individuele rugzak

Het budget voor duurzame inzetbaarheid zou al bestaande faciliteiten en de verplichtingen van de werkgever moeten aanvullen. Van Holstein wijst het recente voorstel van AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland om de transitievergoeding te vervangen door een individuele rugzak daarom af.

Lenen

De vakcentrale vindt dat de overheid scholing en ontwikkeling ook in de overgang van werk naar werk volledig aftrekbaar moet maken voor loon- en inkomstenbelasting. In dat verband is de VCP ook voorstander van een leenfaciliteit. Daarmee kan een werknemer zonder middelen tegen gunstige voorwaarden in zichzelf investeren.

Bronnen: PW De Gids, VCP

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.