Artikel
24 jun '16
24 juni '16
2 min

Scholieren moeten twee keer per jaar examen kunnen doen

Voorzitter Pieter Hendrikse van het College voor toetsen en examens (CvTE) vindt dat het verstandig is om scholieren de kans te bieden twee keer per jaar examen te doen, een in juni en een in november. Dit zegt hij in een interview met Trouw.

Examensysteem beter laten aansluiten op mogelijkheden leerlingen

Dit plan wordt gesteund door scholieren, middelbare scholen en leraren. Er wordt al langer gekeken naar het examensysteem, omdat leerlingen op één moment in het jaar voor alle vakken goed moeten presteren. Door het geven van twee toetsmomenten kunnen scholen, volgens Hendrikse, beter aansluiten bij de mogelijkheden van de leerlingen. Goed presterende leerlingen zouden bijvoorbeeld een deel van het examen eerder kunnen maken, zodat ze meer tijd overhouden om extra vakken te doen. En leerlingen die meer moeite hebben met bepaalde vakken zouden vakken waar ze wel goed in zijn eerder kunnen afsluiten, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan vakken die ze moeilijker vinden.

Landelijke invoering van flexibiliseren examenperiode

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Paul Rosenmüller van de VO-raad zijn positief over het plan. “Een tweede examenperiode zou een mooie uitwerking zijn van onze oproep om de examenperiode te flexibiliseren”, aldus Rosenmüller. Tien jaar geleden is er al eens een proef gedaan met meerdere eindexamenmomenten in een jaar. Een landelijke invoering van dat plan was op dat moment niet haalbaar, omdat de kosten te hoog zouden zijn en de organisatie ervan te ingewikkeld. Volgens Rosenmüller vraagt een extra examenperiode nu ook veel van scholen, maar met digitale toetsen kunnen de kosten mogelijk wel worden gedrukt.

Bron: NU.nl

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.