Artikel
23 apr '19
23 april '19
2 min

Ruim twee miljoen werknemers hebben last van teveel informatie

Meer dan 2,1 miljoen werknemers (28 procent van alle werknemers) kregen in 2018 op een werkdag zoveel informatie dat het vaak of altijd moeilijk voor ze was om dit snel genoeg te verwerken. Dat was nog 25 procent in 2014. Bij werknemers met een overvloed aan informatie is er meer ontevredenheid over hun arbeidsomstandigheden en een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Hoog- of laagopgeleid maakt verschil

Het percentage werknemers dat kampt met een informatieovervloed is onder hoogopgeleiden (40 procent) bijna drie keer hoger dan onder laagopgeleiden (14 procent). Bovendien nam onder hoogopgeleiden het percentage met moeite om alle informatie te verwerken tussen 2014 en 2018 het meest toe. Bij de informatie gaat het onder andere om e-mail, telefoon en sociale media.

Geen verschil tussen mannen en vrouwen

Voor mannen en vrouwen is er ongeveer even vaak sprake van informatieovervloed: respectievelijk 28 en 29 procent. Naar leeftijd is er wel een verschil. Medewerkers tussen de 25 en 65 hebben er twee tot drie keer zo veel last van als jongere of oudere werknemers.

Probleem voor managers

Managers staan bovenaan de lijst beroepen die lijden onder de informatie-overload. Bijna de helft van hen (46 procent) stelt dat ze tijdens een werkdag vaak of altijd zoveel informatie binnenkrijgen, dat ze dit nauwelijks nog kunnen verwerken. Dit geldt in zorg, onderwijs en ICT zelfs voor bijna zes op de tien managers. Daarnaast hebben relatief veel werknemers in andere ICT-beroepen, zoals databank- en netwerkspecialisten, moeite met de hoeveelheid informatie die ze moeten verwerken. Werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen hebben relatief weinig te maken met een informatieovervloed.

Minder tevreden over werk

Van de werknemers voor wie het vaak of altijd moeilijk is om alle informatie op het werk te verwerken, is 66 procent tevreden over de arbeidsomstandigheden. Dit is 75 procent voor degenen die aangeven nooit of soms moeite te hebben met alle informatie. Daarnaast heeft een relatief groot deel van degenen die veel informatie krijgen de wens om een nieuwe werkgever te zoeken. Van hen  dacht 57 procent het afgelopen jaar na over ander werk en ondernam 30 procent daadwerkelijk iets om ander werk te vinden. Dit was respectievelijk 44 en 24 procent voor werknemers met geen of weinig moeite met de omvang van de informatie op het werk.

Bron: HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.