Artikel
15 jan '14
15 januari '14
2 min

Recordaantal bezoekers voor Nederlandse musea in 2013

De Nederlandse musea hebben in het jaar 2013 een record gevestigd met de verkoop van het aantal museumkaarten. Ondanks de cultuurbezuinigingen zijn er vorig jaar 1 miljoen museumkaarten verkocht. Dit is een flinke stijging vergeleken met de 895.000 kaarten die in 2012 in omloop waren. Daarnaast gingen museakaarthouders nog nooit zo vaak naar musea als in 2013, zij brachten circa  6,4 miljoen bezoeken. Dat zijn er ruim 1,3 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Stijging museumbezoek
Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, denkt dat de stijging van het aantal bezoeken het gevolg is van spraakmakende nieuwbouw en verbouwingen. Het Rijksmuseum in Amsterdam opende afgelopen april opnieuw haar deuren, met als gevolg dat zij ruim 2 miljoen bezoekers mochten ontvangen. Ook andere musea hebben hun bezoekersaantallen zien stijgen, zoals Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, met 50.000 bezoekers meer. En het Frans Halsmuseum, een wat kleiner museum, boekt in zijn jubileumjaar een record met 195.000 bezoekers.

Recordaantal Museumkaarthouders
Weide is verheugd met deze mijlpaal: “Ik maak graag van de gelegenheid gebruik alle miljoen Museumkaarthouders te bedanken voor hun steun aan musea! Zij zijn de ambassadeurs van musea en bezoeken gemiddeld drie keer vaker een museum dan mensen zonder een Museumkaart. De kaart zorgt ervoor dat men gemakkelijker bij een museum naar binnen loopt tegen een aantrekkelijke prijs. Hierdoor wordt het steeds meer gezien als een uitje, met name bij gezinnen.

Koningsjaar
Een aantal musea heeft afgelopen jaar geprofiteerd van de inhuldiging van Willem Alexander tot koning. De tentoonstelling ‘De inhuldiging’ in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zorgt voor bijna 50.000 bezoekers meer dan in 2012 en Paleis ‘t Loo in Apeldoorn boekt met 412.000 bezoekers het hoogste bezoekersaantal in de laatste vijf jaar. Dit aantal bezoekers heeft Paleis ’t Loo vooral te danken aan de japon van Maxima, die hier te bezichtigen was.

Samenwerking Museumvereniging
Driessen adviseert diverse musea in Nederland over onder andere de inzet van het flexibele medewerkers. De inzet van flexibele medewerkers is een manier om incidentele of langdurige onderbezetting binnen een museum op te vangen. Lees meer over de samenwerking met de Museumvereniging.

Bron: Museumvereniging en NRC

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.