Artikel
27 jun '22
27 juni '22
3 min

Rechten en plichten rondom vakantie van medewerkers

Het is zomer en dat betekent dat veel medewerkers op vakantie gaan in deze periode van het jaar. Soms vraag je je als werkgever af wat je rechten en plichten zijn als het gaat om vakanties van medewerkers. Mag je een verleende vakantie intrekken? En mag de medewerker dat ook zomaar doen? Op deze én meer vragen gaan we in.

1. Kan ik verleende vakantiedagen intrekken?

Als je een vakantie-aanvraag goedkeurt, dan kun je deze niet zomaar weer intrekken. Dit kan alleen als daarvoor gewichtige redenen bestaan. Van een gewichtige reden is bijvoorbeeld sprake bij plotselinge ziekte van een collega, waardoor er een probleem ontstaat in de bezetting, of als er een spoedopdracht binnenkomt.

Als je de vakantie van een medewerker intrekt, moet je de schade die de medewerker daardoor leidt vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan (annulerings)kosten van vliegtickets of hotelovernachtingen.

Een medewerker wil zijn vastgestelde vakantie intrekken. Moet ik dit goedkeuren?

Je kunt de medewerker in principe houden aan zijn vastgestelde vakantie. Afspraak is afspraak, maar soms moet je als goed werkgever toch een intrekkingsverzoek goedkeuren. Dit verschilt per situatie. In het kader van goed werkgeverschap is het verstandig een intrekkingsverzoek alleen af te wijzen als je daar een goede reden voor hebt.

Zo kan het van belang zijn of er al vervanging is geregeld voor de vakantie van de medewerker. Ook de lengte van de vastgestelde vakantie of hoe ver in de toekomst de vakantie ligt, kan van belang zijn bij de vraag of je de vastgestelde vakantie moet intrekken.

De vraag of je een intrekkingsverzoek van de medewerker moet goedkeuren, kan dus niet in zijn algemeenheid worden beantwoord. Hoewel je de medewerker in principe aan de gemaakte afspraak kan houden, moet je in sommige gevallen toch meewerken aan het verzoek van de medewerker. Neem in elk geval ook de gevolgen voor de medewerker mee in je overwegingen.

Wat de regels zijn met betrekking tot vakantie als een medewerker ziek is, lees je in dit artikel.

Mag ik bij vakantie-aanvragen in schoolvakanties voorrang verlenen aan medewerkers met kinderen?

Er bestaat geen wettelijk recht op voorrang bij de vaststelling van de vakantieperiode voor medewerkers met kinderen. In beginsel moet je de vakantie-aanvraag van een medewerker zonder kinderen hetzelfde beoordelen als die van een medewerker met kinderen, ook wanneer de aanvraag valt in een schoolvakantie.

Als werkgever mag je wel afspraken maken met je medewerkers, bijvoorbeeld in het bedrijfsbeleid of de arbeidsovereenkomst. Zo kan je er toch voor zorgen dat medewerkers met kinderen, of met een partner werkzaam in een sector met een collectief vastgestelde vakantie, voorrang krijgen bij een verlofaanvraag voor in de zomervakantie.

De vakantiedagen van mijn medewerker dreigen te vervallen. Moet ik de medewerker hierop wijzen?

Ja, je moet de medewerkers wijzen op dreigend verval van vakantiedagen. Dit vloeit voort uit de informatieplicht die je hebt tegenover je medewerkers. Het is belangrijk dat je de medewerker geruime tijd van tevoren waarschuwt, zodat hij nog genoeg tijd heeft om zijn vakantiedagen op te nemen. Weten medewerkers niet dat vakantiedagen kunnen vervallen, of dat hun persoonlijke vakantiedagen bijna vervallen? Dan vervallen de vakantiedagen niet en behoudt de medewerker de aanspraak op zijn vakantieverlof.

In dit artikel heeft Charelle van Tilborg, jurist arbeidsrecht van het HRM-kennissysteem RAP bij IJK antwoord gegeven op enkele vragen over vakantie. Wil je meer weten, kijk dan op de website van RAP. Heb je een vraag voor Charelle of haar collega’s? Neem dan per e-mail contact op met de Helpdesk HRM.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.