Artikel
25 jun '12
25 juni '12
2 min

Persoonsgebonden opleidingsbudget aantrekkelijk?

Elk jaar wordt er een Nationale Opleidingsenquête uitgevoerd waarin Nederlandse medewerkers uit alle sectoren gevraagd wordt wat zij vinden van het opleidingsbeleid van hun werkgever. Uit de enquête van 2012 blijkt dat 31% van de ondervraagden de mogelijkheid tot het kunnen volgen van een opleiding of training belangrijk vindt, 66% vindt het zelfs zeer belangrijk! Een op de drie ondervraagden geeft de voorkeur aan een korte training van 1 tot 3 dagen.

Belang van persoonlijke ontwikkeling medewerkers  
Om in de toekomst medewerkers te werven en aan een organisatie te binden, doet de werkgever er verstandig aan om aandacht te besteden aan de ontwikkelmogelijkheden van deze medewerkers. Het voeren van een actief opleidingsbeleid wordt in verband met de vergrijzing van de arbeidsmarkt en de daarbij behorende arbeidskrapte steeds belangrijker.

Persoonsgebonden opleidingsbudget
Uit het onderzoek blijkt dat een actief opleidingsbeleid en een persoonsgebonden opleidingsbudget medewerkers stimuleert om aan externe opleidingen of trainingen deel te nemen. Van de ondervraagden met een persoonsgebonden opleidingsbudget volgt 68,5% minimaal jaarlijks een opleiding of training. Ondanks dit succes blijkt dat slechts 24,1% van alle ondervraagden van een persoonsgebonden opleidingsbudget gebruik kan maken. Een gemiste kans zou je kunnen zeggen.

Optimale ontwikkeling
Het ontbreken van het persoongebonden opleidingsbudget bij de meerderheid van de ondervraagden kan verklaard worden door bezuinigingsmaatregelen binnen vele organisaties. Als gevolg daarvan blijkt dat leren op de werkvloer sterk in opkomst is. 77,9% van de werkgevers besteedt bijvoorbeeld aandacht aan coaching, zelfstudie, interne workshops of e-learning.

Een medewerker kan zich echter pas optimaal ontwikkelen wanneer leren op de werkvloer wordt gecombineerd met externe opleidingen of trainingen. Door het vooraf afstemmen van het nut van de opleiding of training, het achteraf evalueren van het geleerde en het stimuleren om het geleerde in de praktijk te brengen, kan de medewerker het maximale uit zichzelf halen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.