Artikel
1 mei '15
1 mei '15
3 min

Personeelsbehoud wordt belangrijker door aantrekkende arbeidsmarkt

Er is weer beweging op de arbeidsmarkt. 34 procent van de Nederlandse HR-managers is van plan de komende tijd extra functies te creëren. Dit kan leiden tot meer vrijwillige personeelsmobiliteit, waardoor binding van personeel aan belang toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half waarin hij onderzocht wat voor medewerkers de belangrijkste reden is om een andere baan te nemen.

De aankomende extra ruimte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat medewerkers eerder naar andere werkgevers zullen kijken. Hierdoor kan het vrijwillig personeelsverloop stijgen, waardoor bedrijven meer op hun personeelsbehoud moeten gaan letten. De onderzoeksresultaten laten dit ook zien: 63 procent van de HR-managers maakt zich zorgen dat toptalent in 2015 hun bedrijf verlaat.

Redenen voor een andere baan

Carrière maken is volgens de HR-managers de hoofdreden dat medewerkers overstappen naar een andere werkgever. 33 procent van hen denkt dat medewerkers om die reden ‘verhuizen’. Een tweede belangrijke reden is volgens de managers een betere balans tussen werk en privé (29 procent). Hierna komen een uitgebreider beloningspakket en een betere geografische locatie (beide 17 procent).

Personeelsbehoud

Vanwege de toenemende zorgen bij bedrijven om toptalenten kwijt te raken aan een ander bedrijf richten deze zich steeds meer op het behoud van talent voor de organisatie. Volgens Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, is het echter niet altijd gemakkelijk om medewerkers aan een bedrijf te binden. “Er is simpelweg geen standaardbenadering waarmee een organisatie alle medewerkers aan zich kan binden. Bij het behouden van personeel is het belangrijk om als organisatie vooral flexibel te zijn en rekening te houden met de individuele wensen van medewerkers. Wat een prioriteit is voor de ene medewerker, is dat niet per se voor de ander.”

Tips om personeel te binden

Arbeidsbemiddelaar Robert Half geeft de volgende acht tips waarmee organisaties talenten kunnen behouden:

  1. Open en duidelijk communiceren met medewerkers over hun verwachtingen, zorgen en wensen.
  2. Het belang van erkenning en waardering niet onderschatten.
  3. Incentives aan topperformers bieden na afronding van een succesvol project of aan het einde van een succesvol jaar waarin ze hun doelen bereikt hebben.
  4. Voldoende aandacht geven aan de carrièreplanning van medewerkers.
  5. Het ‘employer brand’ promoten door regelmatig en consistent de missie, visie en waarden van het bedrijf te communiceren en te verbinden met de bedrijfsactiviteiten of de manier waarop er in het bedrijf gewerkt wordt.
  6. Feedback vragen aan werknemers die al langer in dienst zijn over hun mogelijke drijfveren en redenen om het bedrijf ooit te verlaten om hier op te kunnen anticiperen.
  7. Het organiseren van gestructureerde exitinterviews om te voorkomen dat andere medewerkers om dezelfde redenen ontslag nemen.
  8. Een competitief en gepersonaliseerd salarispakket aanbieden en daarbij ook voldoende aandacht schenken aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bronnen: Robert Half, PW De Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.