Artikel
8 mrt '12
8 maart '12
1 min

Pensioenopbouw tijdens onbetaald verlof

Voor al uw (juridische) vragen op het gebied van HRM kunt u terecht bij onze Helpdesk. Iedere week lichten wij een van de vijf meest gestelde Helpdeskvragen van de afgelopen periode toe. Deze week staat in het teken van de vraag: Hoe is de pensioenopbouw, de pensioenafdracht en het verhaal van de pensioenpremies geregeld bij een periode van onbetaald verlof?

Pensioen en onbetaald verlof
Bij buitengewoon verlof blijft het dienstverband in stand. Dat betekent dat een ambtenaar die al deelnemer is in de Stichting Pensioenfonds ABP daarin deelnemer blijft. Hij blijft normaal ABP-pensioen opbouwen. Daarom blijft de werkgever verplicht om het ABP de premies ouderdomspensioen (OP) en nabestaandenpensioen (NP) af te dragen. Het werknemersdeel van die premies wordt op de betrokken ambtenaar verhaald.

Uitzonderingen
Afhankelijk van de geldende rechtspositie kunnen afwijkende bepalingen zijn opgenomen. Zo is in artikel 6:10 van de CAR/UWO bepaald dat wanneer een medewerker langer dan drie maanden onbetaald (ouderschaps)verlof opneemt er wel pensioenopbouw plaatsvindt, maar de betrokkene zelf de premies moet betalen (zowel het werknemers- als het werkgeversdeel). Dit geldt dan voor de gehele periode van het onbetaald verlof.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.