Artikel
4 nov '15
4 november '15
2 min

Pensioen blijft behouden voor zzp’er in de bijstand

Nederland telt al 800.000 zzp’ers en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal stijgen. Om de zelfstandigen beter te beschermen is gisteren het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel regelt dat zzp’ers hun pensioen niet meer ‘op hoeven te eten’ als zij in de bijstand komen.

Onder zzp’ers bestaat -net zoals onder mensen in dienst bij een organisatie- een grote diversiteit. Diversiteit in achtergrond en opleiding, maar ook in inkomen. Zelfstandigen die door omstandigheden in de bijstand terecht komen worden nu door het kabinet beschermd. Klijnsma: “Ook zzp’ers verdienen een goede oude dag. Met dit wetsvoorstel regel ik dat zij geld opzij kunnen zetten. En dat zij later niet worden geconfronteerd met een grote inkomensterugval.’’

ZZP’ers verdienen een goede oude dag

De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van 250.000 euro. Daarbij geldt de nieuwe regeling ook voor werknemers die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en hun pensioen zelf hebben geregeld. De wet regelt ook dat werknemers die zzp’er zijn geworden meer tijd krijgen om te beslissen of ze gebruik willen maken van een mogelijkheid om te blijven deelnemen aan het pensioenfonds van hun oude werkgever. Nu moet deze groep bij veel pensioenfondsen binnen drie maanden een beslissing nemen. Met de nieuwe wet is deze termijn opgerekt tot negen maanden.

Hoewel het opeten van pensioen voor ZZP’ers in de bijstand al sinds 1 januari jl. niet meer hoefde door een tijdelijke regeling, gaat de nieuwe wet naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2016 van kracht. Hiervoor moet de Eerste Kamer wel nog instemmen met de wet.

Bron: Rijksoverheid

Pieter Philippart
Marketingadviseur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.