Artikel
18 feb '15
18 februari '15
2 min

Oudere medewerkers scholen in plaats van vrij geven!

Veel organisaties hebben regelingen in de vorm van een levensfasebewust personeelsbeleid voor oudere medewerkers. Ze krijgen extra verlofdagen, een lichter takenpakket; verworven rechten als je de traditie bekijkt. Maar dit maakt oudere medewerkers niet bereid en gemotiveerd om langer door te werken. Goede scholingsmogelijkheden doen dit wel!

Langer actief op de arbeidsmarkt

Door de hoger wordende pensioenleeftijd moeten medewerkers steeds langer doorwerken. Dit betekent dat medewerkers langer actief blijven op de arbeidsmarkt en daarmee samenhangend ook op oudere leeftijd binnen uw organisatie werkzaam zijn. Organisaties en medewerkers zien seniorendagen en andere maatregelen voor oudere medewerkers vaak als een recht. Medewerkers hebben een lang arbeidsverleden, dus op het einde van hun loopbaan mogen ze het wat rustiger aandoen. Daarnaast vinden organisaties het vaak niet rendabel om oudere medewerkers te scholen. Uit onderzoek van het ROA (Reasearch Centre for Education and the Labour Market) van de Universiteit van Maastricht blijkt dat dit onterecht is.

Aanbieden van scholing

Het zorgen voor goede scholingsfaciliteiten voor oudere medewerkers binnen uw organisatie, resulteert in betrokken en extra gemotiveerde medewerkers. Deze medewerkers ervaren minder stress op de werkvloer en willen later met pensioen gaan. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat puur het aanbieden van de scholing al een positief effect heeft. Medewerkers die het aangeboden krijgen maar hier geen gebruik van maken, profiteren in dezelfde mate. Het geeft oudere medewerkers het gevoel dat organisaties bereid zijn om ook in hen te investeren.

Oudere medewerkers meer honkvast

Het investeren in oudere medewerkers wordt door organisaties vaak gezien als verlies omdat de terugverdientijd korter wordt. Onderzoekers dr. Raymond Montizaan en prof. dr. Andries de Grip geven aan dat deze redenering niet altijd terecht is. Oudere medewerkers hebben inderdaad een kortere toekomst op de arbeidsmarkt, maar zijn wel meer honkvast. Jongere medewerkers hebben een langer werkend leven voor zich, maar vertrekken juist sneller bij organisaties.

Scholingsmogelijkheden?

Het ontzien van oudere medewerkers, met seniorendagen, demotie, deeltijdpensioen, vertaalt zich dus niet in een toenemend enthousiasme voor langer doorwerken. Onderzoekers geven aan dat het gebruikelijke beleid rondom oudere medewerkers niet effectief is. Misschien wordt het tijd om de verworven rechten van oudere medewerkers, met betrekking tot ontziemaatregelen, te vervangen door scholingsmogelijkheden?

Bronnen: Reasearch Centre for Education and the Labour Market (Universiteit van Maastricht), P&O actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.