Artikel
3 jan '12
3 januari '12
2 min

Omgaan met uw opleidingsbeleid -en budget

In het huidige economische klimaat zetten veel organisaties het mes in het opleidingsbudget. In het kader van vergrijzing en ontgroening is het  echter aan te raden uw medewerkers flexibel te houden op de arbeidsmarkt en hen te stimuleren langer door te werken. In feite wordt u dus gevraagd meer te doen met minder. De uitvoering van uw opleidingsbeleid vraagt daarom om een andere insteek.

Kritische behoeftebepaling
Zoveel mensen, zoveel wensen. Werknemers kloppen geregeld bij u aan met het verzoek een opleiding of training te mogen volgen. Wees kritisch vóór u groen licht geeft. Want in hoeverre passen de persoonlijke leerdoelen bij de ambities van uw organisatie? Neem bijvoorbeeld bij elk verzoek als uitgangspunt: aan welke kennis en vaardigheden heeft uw organisatie over twee tot vijf jaar behoefte? Een persoonlijk opleidingsbudget kan wellicht ook uitkomst bieden.

Verstandig vergelijken
Het is verstandig om vooraf een eerste selectie van aanbieders te maken. Marktverkenning is hierin cruciaal. Kijk naar specifieke branchedeskundigheid van aanbieders en hun ervaring met specifieke trainingsvormen, maar ook naar de achtergrond van een aanbieder. Let bijvoorbeeld op erkenning van Cedeo, welke de kwaliteit van HR dienstverleners meet en waarborgt. Bij de vergelijking kunt u het beste de vuistregel hanteren: hoe hoger het inkoopbedrag, des te grondiger  uw vooronderzoek. Voorzie elke aanbieder van dezelfde informatie omtrent de opleidingsvraag, zodat u  een duidelijke vergelijking kunt maken.

Kosten
Met goede inkoopmethoden kunt u het gebrek aan financiële middelen compenseren. Stel voor uzelf vooraf vast hoeveel budget u beschikbaar heeft. Probeer korting te bedingen  of maak afspraken met andere organisaties in uw branche die dezelfde opleiding willen inkopen. Beoordeel echter niet alleen op de kosten, maar let ook op de prijs-kwaliteitverhouding. Kortom: kies de aanbieder die het meeste waar voor zijn geld biedt.

Bron: OC Rendement

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.