Na 2 jaar overleg over de modernisering van de cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening heeft werkgeversorganisatie MOgroep onlangs met CNV Publieke zaak een onderhandelingsresultaat bereikt. Met dit resultaat is de uiterste balans gevonden tussen het belang van werkgelegenheid in de sector en de modernisering van arbeidsverhoudingen. De arbeidsmarktfitheid van de medewerker staat centraal, terwijl ook de vernieuwing en een zeer redelijke salarisstijging zijn afgesproken.
De MOgroep onderhandelde hierover ook met Abvakabo FNV, maar deze bond besloot uiteindelijk toch niet te tekenen. De MOgroep, brancheorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening, ziet het resultaat als de bekroning van een langdurig en intensief samenwerkingstraject van cao-partijen. Abvakabo FNV legt het desondanks met een negatief advies voor aan zijn achterban.
De belangrijkste afspraken van het onderhandelingsresultaat zijn:
Het arbeidsvoorwaardenpakket wordt dus ingrijpend vernieuwd door de introductie van drie nieuwe elementen: een keuzebudget en een loopbaanbudget voor de medewerker en een transitievergoeding bij ontslag. Zo investeert de medewerker in zichzelf gedurende zijn dienstverband en kan duurzame inzetbaarheid echt vorm krijgen. Het individueel keuzebudget is een ‘zakje geld’ dat de werknemer kan inzetten in tijd of geld, afhankelijk van levensfase en behoefte. Het loopbaanbudget is bedoeld voor loopbaanontwikkeling en inzetbaarheid dat in overleg met de werkgever kan worden besteed. Zo is de medewerker gezond en vitaal en werkt aan zijn eigen loopbaanontwikkeling, en wint de organisatie aan kwaliteit, productiviteit en concurrentiekracht.
Het onderhandelingsresultaat wordt definitief als de leden van de MOgroep en leden van CNV Publieke zaak hebben ingestemd. De MOgroep rekent erop dat ook de FNV-leden waardering hebben voor het totaalpakket en ondanks het stemadvies van hun bond een eigen afweging zullen maken.
Bron: MO Groep