Artikel
14 jan '15
14 januari '15
3 min

Nieuw pensioenfonds voor zzp’ers moet zich nog bewijzen

Op 6 januari is het pensioenfonds ZZP Pensioen van start gegaan. Het is opgezet door een aantal zelfstandigenorganisaties en het wordt uitgevoerd door APG. Het nieuwe fonds roept volgens De Financiële Telegraaf zowel enthousiaste als afwachtende reacties op.

Nederland kent ongeveer 880.000 zzp’ers, waarvan een groot deel geen pensioen opbouwt. Critici zetten daarom grote vraagtekens bij het nieuwe pensioenfonds. Zij zijn bang voor een mislukking, omdat veel zzp’ers geen geld hebben voor pensioenopbouw. Ook vinden ze dat het nieuwe fonds te veel lijkt op bestaande producten zoals een bancaire lijfrente of een beleggingsrekening.

Argwaan

Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland ziet echter meer dan 10.000 zelfstandigen met interesse in het fonds. Het is wel de vraag of het ook tot echte deelname komt. “Er is veel enthousiasme bij onze achterban, maar wij merken ook dat er bij veel mensen argwaan heerst. Zij willen eerst uitzoeken hoe de vork in de steel zit. De pensioenfondsen staan er nou eenmaal niet goed op en daar hebben wij ook last van.”

Financiële situatie

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, voor zzp’ers in de bouw, verwacht de komende drie jaar zelfs 50.000 deelnemers. “We krijgen veel telefoontjes vanuit onze achterban over deelname aan het fonds.” Hij denkt dat niet iedere zzp’er de stap meteen zet: “De maanden maart en april vormen daarom een belangrijk moment. Dan krijgen de meeste zelfstandigen van hun boekhouder te horen hoe ze er financieel voor staan.”

Kosten voor deelnemers

De deelnemers aan het ZZP Pensioenfonds betalen een eenmalig bedrag van 40 euro. Verder hebben ze jaarlijks administratiekosten van 35 euro en brengt het nieuwe fonds 0,35 procent aan beheerkosten in rekening over het door de zzp’er opgebouwde pensioenvermogen. Het APG-onderdeel Loyalis is de beheerder van het fonds.

Overhevelen

De zelfstandige professionals kunnen ook bestaande lijfrentes en andere financiële producten overhevelen naar het fonds. Pensioen dat ze bij een eerdere werkgever hebben opgebouwd, kunnen ze niet overzetten. Het geld dat de zzp’er opbouwt bij ZZP Pensioen kan hij ook gebruiken bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Hij mag het daar onder een aantal voorwaarden voor laten uitkeren.

Beleggingsbeleid

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, Platform Zelfstandige Ondernemers, FNV Zelfstandigen en pensioenuitvoerder APG spraken de afgelopen maanden intensief over het beleggingsbeleid van ZZP Pensioen. Dit moet vooral open en transparant zijn. Het fonds werkt in ieder geval niet met een individueel beleggingsprofiel en risicoanalyse. Voor een zo hoog mogelijk gemiddeld rendement werkt ZZP Pensioen per leeftijdsgroep met een beleggingsmix. Hierbij neemt het beleggingsrisico af naarmate de pensioenleeftijd nadert. De deelnemende zelfstandige kan niet zelf beleggen. Hij bepaalt wel hoeveel hij maandelijks of eenmalig inlegt in het pensioenfonds.

Bronnen: De Financiële Telegraaf, ZZP Pensioen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.