Artikel
13 jan '15
13 januari '15
3 min

Niet veranderen is stilstaan

“Alsmaar wachten totdat de crisis voorbij is, is stilstaan. En stilstand is achteruitgang. En als je altijd maar doet wat je altijd al hebt gedaan, zul je altijd maar krijgen wat je altijd hebt gekregen. Dat wil je niet... je wilt beter. Dus ontkom je niet aan innoveren en veranderen”, zo vertelt Marc Lammers. Tijdens ons Jaarcongres HRM 2014 werden we door voormalig hockey-bondscoach Marc Lammers meegenomen in zijn verhaal over inspireren, innoveren en winnen.

“Ik ben dus altijd bezig met innoveren. Dit is een middel om een doel te bereiken en niet een doel op zich”, waarschuwt Marc. En of het nu gaat om sport of het bedrijfsleven, maakt in zijn ogen weinig verschil. De ex-bondscoach van de gouden hockeydames ziet dan ook veel kansen voor het bedrijfsleven.

YES, KANSEN!

Het is volgens Marc Lammers makkelijker je in moeilijke tijden te onderscheiden dan in makkelijke tijden, of in zijn woorden: “YES, KANSEN!”. Zo vertelt Marc over de uitdagende omstandigheden in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Beijing. Er is gewerkt met ijsbaden, koelvesten en zelfs met zuurstofmaskers om van de crisis juist een kans te maken. Hierdoor herstelden de hockeydames sneller en was het beter vol te houden in de hitte van Beijing dan de concurrenten. “Het verschil zit hem in 50 x 2% verbeteren. Dat is samen ook 100 %”, aldus Marc Lammers.

Weerstand overwinnen

Wie wil innoveren, moet ook weerstand tegen innovatie overwinnen. Het kan dan helpen om te kijken naar de aanwezige data/statistieken, de juiste expertise en naar best-practices. Met de juiste argumentatie en inzichten zullen mensen eerder bereid zijn ‘oude’ gewoonten te laten varen en iets nieuws aan te durven.

Winnen doe je op je sterke punten

“Ook moet iedereen zich bewust zijn van persoonlijk sterke en minder sterke punten. Winnen doe je op je sterke punten, daarom is het goed om een grote diversiteit te hebben. Teams met de grootste diversiteit, zijn de sterkste teams”, aldus Marc. Als belangrijke tip geeft hij ons dus mee: Focussen op onze individuele talenten, en die gebruiken en nog verder ontwikkelen, dan komen we in de goede flow en kunnen we excelleren!

Inspirerende ‘training’

Wat hebben we aandachtig zitten luisteren en kijken naar deze ‘training’, zoals Marc zijn presentatie benoemde. Mooi om te zien hoe hij via aansprekende videofragmenten, levendige anekdotes en veel enthousiasme een aantal belangrijke sport-overstijgende thema’s aansnijdt, zoals durf, leiderschap, samenwerken en de kunst van het winnen. Kijk op www.jaarcongreshrm.nl voor een impressie van het Jaarcongres HRM met als thema Goed. Beter. Best.

Marc Lammers tijdens Jaarcongres HRM

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.