Artikel
7 mrt '14
7 maart '14
2 min

Nederlandse werknemers worden het meest gehoord

Werkgevers in Nederland luisteren beter naar hun medewerkers dan bedrijven in andere Europese landen. In vergelijking met de rest van Europa,  loopt Nederland voorop in het betrekken van alle medewerkers bij belangrijke bedrijfskeuzes. Dit blijkt uit een onderzoek dat Top Employers heeft gehouden onder ruim vijfhonderd Europese bedrijven.

Interesse werkgever
In twee derde van de gevallen vragen werkgevers hun medewerkers om input te geven op de strategische koers van het bedrijf. In andere Europese landen is dit nog niet bij de helft van de bedrijven het geval, maar is wel een stijgende lijn zichtbaar. Aernoudt van de Wilk, manager bij Top Employers, zegt dat deze interesse van de werkgever zorgt voor meer loyaliteit en een sterkere band tussen werknemer en bedrijf.

De Nederlandse cultuur
Dat Nederland voorop loopt in het luisteren naar haar medewerkers, komt waarschijnlijk door onze cultuur. Volgens Van de Wilk zijn wij Nederlanders gewend aan het poldermodel waarin iedereen mag meebeslissen. “In andere landen is veel meer sprake van hiërarchische bedrijfsvoering.” Met name Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Spanje luisteren in ruim 10 procent van de gevallen naar hun personeel.

Europese landen
Honderden bedrijven werden door Top Employers langs de meetlat gelegd om te kijken naar goed werkgeverschap. De resultaten laten zien dat, in de landen Duitsland en Engeland de directie haar hoger management vaker betrekt bij bedrijfsbeslissingen. Grote verschillen zijn te zien bij de gemiddelde medewerker, deze wordt door Nederlandse werkgevers vaker betrokken bij vraagstukken, dan in de rest van Europa.

Succesvolle bedrijven
In Zuid-Europese landen moeten nog grote stappen gemaakt worden, maar wordt langzaamaan het nut gezien van luisteren naar je medewerkers. Want bedrijven die een beroep doen op hun medewerkers zijn veel succesvoller dan werkgevers die dit niet doen.

Bron: Top Employers Institute, P&O Actueel, PW de Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.