Artikel
9 okt '15
9 oktober '15
2 min

Nederland stijgt naar top vijf meest concurrerende economieën

In 2015 klom Nederland op van de achtste naar de vijfde plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Deze jaarlijkse lijst is opgesteld door het gezaghebbende World Economic Forum.

Nederland passeerde het afgelopen jaar Japan, Hong Kong en Finland op de ranglijst. Alleen Zwitserland, Singapore, de VS en Duitsland zijn nog concurrerender dan Nederland. Op de lijst staan in totaal 144 landen.

Stijging

De opstellers van de lijst stellen dat de Nederlandse stijging komt door het excellente onderwijssysteem, de efficiënte infrastructuur, de betrouwbare overheid en een blijvende focus op innovatie. Uit de plek in de top vijf blijkt volgens hen dat Nederland een van de meest geavanceerde en innovatieve economieën ter wereld heeft, met concurrerende en open markten.

Trots

Minister Kamp van Economische Zaken benadrukt dat het rapport laat zien dat Nederland veel heeft om trots op te zijn. “Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. In het belang van werkgelegenheid en economische groei is het nu zaak deze positie verder uit te bouwen. Wie weet wat er dan volgend jaar mogelijk is.”

Rol overheid

In het rapport staat dat het beleid van de overheid de afgelopen jaren actief bijdroeg aan een sterkere Nederlands positie. Volgens de onderzoekers is er een aanzienlijke verbetering van het concurrentie- en innovatievermogen door gezondere overheidsfinanciën, hervorming van de financiële sector en de arbeidsmarkt, het topsectorenbeleid en het stimuleringsbeleid voor ondernemers.

Uitdagingen

Het rapport maakt ook duidelijk dat er nog uitdagingen voor Nederland zijn om te zorgen dat ons land ook in de toekomst in de top vijf blijft. “Het Kabinet blijft zich onverminderd inzetten voor het concurrentievermogen van Nederland door het creëren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers. Bijvoorbeeld door de aangekondigde lastenverlichting van vijf miljard en de aanvullende financiële maatregelen waarmee naar verwachting komende jaren enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening voor het mkb mogelijk worden gemaakt”, aldus Kamp.

Toppositie

Sinds 2005 staat Nederland onafgebroken in de top tien van de meest concurrerende economieën. Ons land nam in 2012 ook de vijfde plaats in, maar in 2013 zakte Nederland naar plaats acht, een plek waarop we in 2014 bleven staan. Het kabinet heeft als ambitie om de plaats van Nederland in de top vijf te verankeren en versterken. Door het weer bereiken van de top vijf dit jaar, komt het realiseren van die ambitie dichterbij.

Bron: Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.