Artikel
15 mrt '17
15 maart '17
2 min

Nederland heeft de meest tevreden werknemers van Europa

Van de Nederlandse werknemers is 76 procent tevreden over het werk. De Nederlanders zijn daarmee de gelukkigste werknemers van Europa. Dit blijkt uit onderzoek onder 10.000 Europese werknemers. Hieraan namen 1.300 Nederlanders deel.

De tweede plaats in het onderzoek is weggelegd voor de Poolse werknemers met 74 procent tevredenheid. De Zwitserse werknemers zijn nummer drie met 73 procent werkgeluk. De werknemers uit Italië zijn het minst tevreden (65 procent).

Goede arbeidsvoorwaarden

Salaris en goede arbeidsvoorwaarden motiveren de Nederlandse werknemers het meest (42 procent van de ondervraagden) gevolgd door een goede relatie met de collega’s (26 procent). Verder zorgt een goede werk-privébalans (22 procent) voor tevredenheid en motivatie. Ook complimenten van het management (17 procent) hebben een positief effect.

Optimistisch over werkplek

De Nederlandse werknemers behoren met 81 procent bovendien tot de meest optimistische wat hun werkplek voor de komende vijf jaar betreft. Alleen werknemers uit Polen (84 procent) en Duitsland (83 procent) hebben meer vertrouwen. De meest optimistische Nederlandse werknemers werken in de IT en telecom (89 procent optimistisch). Ook is er veel optimisme in het onderwijs (86 procent) en de zakelijke dienstverlening (82 procent).

Weinig stress

Verder hebben Nederlanders relatief weinig stress op hun werk. Volgens het onderzoek ervaart 32 procent van de Nederlandse werknemers nooit stress. Alleen in Spanje is dat percentage nog hoger (34 procent). De Italiaanse en Poolse werknemers ervaren de meeste stress.

Loopbaanontwikkeling

Jongere werknemers tussen de 25 en 35 jaar komen optimistischer naar voren dan oudere werknemers boven 55 jaar. Volgens de onderzoekers neemt het optimisme af naarmate de leeftijd stijgt. Nederland kent echter veel kleinere verschillen tussen de leeftijdsgroepen dan elders in Europa. Wel zeggen Nederlandse werknemers (24 procent) het vaakst dat leeftijd hun loopbaanontwikkeling in de weg staat.

Betrokkenheid

Volgens Martijn Brandt, directeur ADP Nederland, is het belangrijk dat sectoren en landen met minder tevreden werknemers maatregelen nemen voor meer werkplezier bij werknemers. “Een hoge betrokkenheid zorgt namelijk voor hogere productiviteit en dat leidt tot betere resultaten. Bovendien zorgt het er ook voor dat je aantrekkelijker bent als werkgever – niet onbelangrijk op de huidige arbeidsmarkt.”

Bronnen: NU.nl, ADP

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.