Artikel
7 jul '15
7 juli '15
2 min

Modelovereenkomsten voor ZZP scheppen vragen voor bemiddelingsbranche

Nu het doek voor de VAR-verklaring definitief lijkt te zijn gevallen, is het nog maar de vraag of de nieuwe modelovereenkomsten per sector een verbetering zullen zijn. Er tekent zich een ruime meerderheid af in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties van Staatssecretaris Wiebes. De kern van het voorstel is dat er generieke modelovereenkomsten per sector komen voor het inhuren van zelfstandigen.

Voor de bemiddelingsbureaus blijkt er nu een probleem te ontstaan voor zo’n modelovereenkomst, omdat vooraf niet duidelijk is welke opdracht die zelfstandige gaat doen voor het bureau. De brancheorganisaties voor de arbeidsbemiddeling BOVIB i.c.m. NBBU en ABU zijn nu aan zet om met een advies te komen.

De zzp’er: een waardevolle positie in de flexibele schil

Voor de meeste zzp’ers zijn uitdaging en vrijheid de belangrijkste reden om voor een bestaan als zelfstandige te kiezen. En dat merken wij bij Driessen in de vraag naar flexibel personeel. Naast uitzendkrachten, payrollkrachten en detacheringen is er ook vraag naar ondernemende professionals. Vakspecialisten die de uitdaging aangaan om zelfstandig een project of interim opdracht tot een succes te maken worden veel gevraagd in de publieke sector. Om in juridische termen te spreken: mensen die een eigen koers varen zonder gezagsverhouding. Ondernemers die er voor kiezen om met een bemiddelingsbureau als Driessen samen te werken om uitdagende opdrachten bij aantrekkelijke opdrachtgevers te kunnen verwerven.

Een modelovereenkomst voor de bemiddelingssector?

Een driehoeksverhouding van bemiddelingsbureaus met zzp’ers, schept mogelijkheden voor beide partijen om vooruit te kijken en mee te denken met de ondernemende zzp’er. Volgens staatssecretaris Wiebes is het bemiddelingsbureau in de driehoeksverhouding echter de opdrachtgever van de zzp’er. Hierdoor is er volgens hem een probleem om voor deze sector een standaard modelovereenkomst op te stellen. Een standaard modelovereenkomst voor de bemiddelingssector kan op deze wijze wel eens een keurslijf worden dat de vrijheid en ondernemingsgeest van de zzp’er beperkt. Als er vooraf duidelijkheid moet zijn over de soort opdracht die de zzp’er via de bemiddelaar gaat vervullen, dan beperkt dit de mogelijkheden van de zzp’er om met open vizier de uitdagingen te zoeken die hij/zij als ondernemer wenst. Een standaard modelovereenkomst beperkt zo de ondernemersgeest van zzp’ers. Een interessante discussie om te blijven volgen! Het kabinet gaat na het vakantiereces verder met hun zzp-agenda. Driessen houdt u op de hoogte.

Bron: www.zipconomy.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.