Artikel
21 mei '15
21 mei '15
2 min

Minder cao’s met meer kwaliteit afgesloten

De eerste vier maanden van 2015 zijn aanzienlijk minder cao’s afgesloten dan in de vergelijkbare periode in eerdere jaren. De kwaliteit van deze cao’s is wel hoog. Ze bevatten relatief veel afspraken over duurzame inzetbaarheid, diversiteitsbeleid, banen voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorg. Dit blijkt uit het maandelijkse cao-bericht van werkgeversvereniging AWVN.

De in april overeengekomen cao’s bevatten nog weer meer kwalitatieve afspraken dan de cao’s van de eerste drie maanden van 2015. AWVN verwacht dat het aantal kwaliteitsafspraken verder toeneemt als het cao-seizoen vordert. “Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt uit onze cijfers een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s”, meldt de werkgeversvereniging.

Duurzaam inzetbaar

Vergeleken met cao’s uit 2014 nam het aandeel cao’s met concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid met 9 procentpunten toe tot 79 procent. Dit percentage was in april zelfs 88 procent. Verder steeg het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was het 44 procent.

Afstand tot de arbeidsmarkt

AWVN zag een andere opvallende stijging bij het percentage afspraken over personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In april was dat percentage 63 procent. De eerste vier maanden van 2015 bedroeg het 46 procent. Het was 33 procent in 2014. Ondanks de stijging nam het aandeel specifieke afspraken over Wajongers, één van de groepen met afstand tot de arbeidsmarkt, af van 24 naar 18 procent.

Gemiddelde loonstijging

In april werden veertien nieuwe cao’s afgesloten met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor het jaar 2015 tot nu toe is het gemiddelde ook 1,6 procent. Op dat niveau bevindt de loonontwikkeling zich al sinds het einde van 2013. De eerste vier maanden van 2015 kwamen 85 cao’s tot stand. Dit is duidelijk minder dan het aantal dat de sociale partners in eerdere jaren in dezelfde periode overeenkwamen.

Bronnen: AWVN, P&Oactueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.