Artikel
8 nov '18
8 november '18
3 min

Mensen met een verstandelijke beperking dichtbij de samenleving

Midden in een woonwijk in Grubbenvorst staat de Baersdonck. Een woonzorg-complex van Dichterbij voor mensen met een verstandelijke beperking. Loes Ophelders en Richard Peters wonen er in een eigen studio. We zien het effect van zorgbegeleider Loes Verheggen op de bewoners.

Deze nieuwe woonvorm biedt vrijheid en rust met een permanent karakter voor 19 bewoners. Bewoners kiezen er vaak voor samen op te trekken. Altijd op basis van eigen wensen en voorkeuren. De een kookt graag, de ander ruimt graag op. De saamhorigheid binnen de groep is groot, ze zijn er voor elkaar.

Zorgbegeleider Loes Verheggen laat zien hoe de bewoners echt onderdeel uitmaken van het dorp. Daar heeft bezorgdheid plaatsgemaakt voor enthousiasme. Sommigen werken bij de plaatselijke supermarkt of lunchroom. Ze hebben ervoor gestreden om niet óver de mensen te praten, maar gewoon kennis te komen maken op een burendag, barbecue of een koffiemomentje. De Baersdonck en haar bewoners doen ook bewust mee met allerlei dorpsactiviteiten, zoals de carnavalsoptocht of wandelvierdaagse. Het begint zijn vruchten af te werpen, aangezien ze door dorpsbewoners actief worden benaderd.

Loes Verheggen omschrijft het als een fantastische keuze om binnen Dichterbij over te stappen naar De Baersdonck. Ondanks dat de kaders losser zijn, heeft ze het gevoel meer voor mensen te kunnen betekenen. Ze voelt zich vrijer in haar werk en ziet kansen. De voldoening ervaart ze door het feit dat ze de bewoners een plek mag geven in de maatschappij. Bewoner Loes roemt de manier waarop de begeleiders met haar omgaan. Het draait om de persoon en hun talenten, niet om de beperkingen. 

“De kaders zijn losser, hierdoor voel ik me vrijer in mijn werk en zie ik meer kansen”

Loes krijgt de ruimte om haar creativiteit verder te ontwikkelen. Zo maakt ze nu sleutelhangers. Ook bewoner Richard voelt zich hier heel erg op zijn plek. Hij vindt het fijn dat het een nietafgeschermde woonvorm is. Zijn talent als poëet krijgt alle ruimte in het lokale nieuwsblad van Grubbenvorst en op de Facebook-pagina van De Baersdonck. Natuurlijk zijn er criteria waaraan voldaan moet worden om hier te wonen. Maar mensen moeten vooral zelf gemotiveerd zijn om hier te willen wonen. Deze 19 bewoners zijn toe aan een volgende stap. Zij kunnen op hun eigen manier meedraaien in de maatschappij. Volgens zorgbegeleider Loes verdienen ze een kans om dat te laten zien. 

Meer lezen? Deze en andere reportages staan in de publicatie Geluk werkt door van Driessen. Deze is kosteloos aan te vragen voor bestuur, directie, management, leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.driessen.nl/gelukwerktdoor.

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.