Artikel
21 mrt '12
21 maart '12
1 min

Meer verlofdagen zwangerschap meerling

Werkneemsters die zwanger zijn van een meerling lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als zij vóór de bevalling te lang doorwerken of na de bevalling weer te snel aan het werk gaan. Richtlijnen van onder andere bedrijfsartsen en verloskundigen schrijven voor dat zwangere vrouwen van meerlingen na 26 tot 30 weken moeten stoppen met werken.

Onderzoek Tweede Kamer
De Tweede Kamer laat uitzoeken of het financieel mogelijk is om het zwangerschapsverlof voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling met twee of drie weken te verlengen. In de rest van Europa worden er al extra verlofdagen toegekend bij meerlingzwangerschappen.

Zwangerschap meerling zwaarder
Vaak krijgen meerlingzwangere werkneemsters het advies om na 20 weken nog maximaal 50% te werken en met 26 tot 30 weken te stoppen met werken. De zwangerschap, de bevalling, de kraamperiode en de herstelperiode zijn bij een zwangerschap van een meerling zwaarder dan bij de zwangerschap van één kind. Met de verlenging van het verlof bij meerlingenzwangerschappen zou het ziekteverzuim kunnen dalen, waardoor kosten worden bespaard.

Bron: P&O Actueel en HR Rendement

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.