Artikel
8 dec '16
8 december '16
2 min

Meer flexmedewerkers toegang tot hypotheek

Het kopen van een eigen huis is binnenkort beter bereikbaar voor veel meer flexwerkers. Per 1 januari 2017 gaat Driessen HRM, samen met acht andere uitzendondernemingen, perspectiefverklaringen verstrekken waardoor het voor flexibele medewerkers makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten.

Deze verklaring moet uitgroeien tot de marktstandaard voor flexmedewerkers die een huis willen kopen. De verklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS.

Directeur Uitzenden & Detacheren bij Driessen HRM Ad van Zutphen spreekt van een doorbraak: “Dit is een belangrijke stap voor onze flexibele medewerkers. Het gaat bij het verstrekken van een hypotheek voortaan om werkzekerheid en niet om baanzekerheid. Hypotheekverstrekkers kijken bij de perspectiefverklaring naar de bestendigheid van het inkomen en niet naar het soort arbeidscontract. Zo wordt het krijgen van een hypotheek beter bereikbaar voor mensen met een flexibel contract.”

Zekerheid van uitzendwerk

Ook de brancheorganisatie ABU is verheugd over deze ontwikkeling. Directeur Jurriën Koops: “Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid van uitzendwerk.”

Hoe werkt de perspectiefverklaring?

De perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een (data)analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Daarnaast hechten geldverstrekkers ook belang aan het eigen oordeel van uitzendbureaus om de (toekomstige) inzetbaarheid van de uitzendkracht te beoordelen. Daartoe behoort onder andere een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken. Uitzendkrachten moeten minimaal één jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn om een beroep te kunnen doen op de Perspectiefverklaring. De perspectiefverklaring wordt verder ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Banken en de Intelligence Group.

Flexibele medewerkers van Driessen kunnen op Mijn Driessen een perspectiefverklaring aanvragen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.