Artikel
27 mrt '13
27 maart '13
2 min

Medewerkers weer positiever over hun werkgever

Voor het eerst sinds de uitbraak van de economische crisis in 2008 is het vertrouwen van medewerkers in hun werkgever gestegen. Vooral op het gebied van respect, eerlijkheid en geloofwaardigheid zijn medewerkers positiever dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek. “Dat er weer sprake is van een licht herstel, geeft vertrouwen voor de toekomst”, stelt Erik van Riet, directeur van Great Place To Work Nederland. De hoogst scorende organisaties zijn onderscheiden als Beste Werkgever van Nederland 2013.

Onderzoek Great Place to Work
Great Place to Work doet al meer dan 25 jaar wereldwijd onderzoek naar goed werkgeverschap en tevredenheid onder medewerkers. Aan het onderzoek deden dit jaar in Nederland 130 organisaties mee, die 27.000 medewerkers vertegenwoordigen. Van alle organisaties die meededen aan de verkiezing Beste Werkgevers hebben dit jaar 40 organisaties de lijst gehaald.

Hoopvolle uitkomsten
Op vrijwel alle gebieden zijn medewerkers iets meer tevreden dan vorig jaar. Maar liefst 88% van de respondenten denkt dat zijn of haar werk van belang is (2012: 85%) en 74% is trots op wat de organisatie heeft bereikt (2012: 69%). Medewerkers vinden verder dat zij vaker worden betrokken bij beslissingen over hun werk en werkomgeving (58% vergeleken met 51% in 2012). Ruim driekwart gelooft dat het management alleen mensen ontslaat als het niet anders kan, 84% zegt als een volwaardig lid van de organisatie te worden behandeld, ongeacht de positie.

Opvallend: groter gat tussen best en minst gewaardeerde werkgevers
Het gat tussen de best en minst gewaardeerde werkgevers wordt wel groter. Volgens Van Riet is het belangrijk dat bedrijven die nog niet zo goed scoren, zich laten inspireren door werkgevers die er juist bovenuit springen. Ook denken medewerkers, ondanks het grotere vertrouwen, vergeleken met vorig jaar korter bij hun werkgever te blijven. “De afgelopen jaren waren mensen angstiger en vooral bezig met het behouden van hun baan”, stelt Van Riet. “Ik denk dat ze inmiddels weer langzaam maar zeker hun dromen na durven te jagen.”

Beste Werkgevers van Nederland 2013: SAS, ORMIT en Q42
Softwareproducent SAS is dit jaar uitgeroepen tot Beste Werkgever van Nederland in de categorie grote en multinationale ondernemingen. In de categorie middelgrote ondernemingen staat ManagementDevelopment-specialist ORMIT op nummer 1. In de categorie kleine en startende ondernemingen bezet webbureau Q42 de toppositie. Open communiceren, dat is met name waarop de Beste Werkgevers van 2013 scoren, aldus Van Riet.

Bron: HR Praktijk, Metro

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.