Artikel
4 jun '14
4 juni '14
3 min

Maatschappelijk samenwerken aan werk

Gemeentes, het UWV en uitzendorganisaties werken tegenwoordig steeds vaker samen om meer mensen sneller aan het werk te helpen. Ook Driessen HRM is een dergelijk samenwerkingsverband aangegaan. In maart 2014 heeft Driessen vanuit de locatie in Groningen de krachten gebundeld met de gemeente en het UWV. Met als doel om werkzoekenden uit regio Groningen zo snel mogelijk aan het werk te helpen.

Project Social Return
Dit project begon in maart 2014 als pilot van Driessen, de gemeente Groningen, het UWV en DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Met ingang van 1 januari 2014 is Driessen verantwoordelijk voor de werving en selectie van kandidaten voor DUO. DUO is een belangrijke werkgever voor de regio. Driessen heeft vanuit de locatie in Groningen het UWV en de gemeente benaderd om kandidaten voor te stellen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

UWV en gemeente Groningen: “Het is belangrijk dat juist in deze krappe arbeidsmarkt de werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt en kijkt hoe hij kan bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. In dat kader vroeg Driessen HRM begin dit jaar het UWV en de gemeente Groningen hoe wij zouden kunnen samenwerken. In het kader van SROI (Social Return on Investment), waarin DUO banen beschikbaar stelt aan kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben wij als projectteam afspraken gemaakt hoe wij deze arbeidsplekken het beste zouden kunnen invullen.

DUO is regelmatig op zoek naar medewerkers klantenservice en het UWV en de gemeente Groningen zijn gevraagd de werving en selectie van geschikte kandidaten te verzorgen. Al snel kwamen wij op het idee om dit in projectvorm te doen. Opzet was om een aparte opleidingsgroep van 14 kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten starten, die na succesvolle afronding een betaalde baan krijgen”.

De selectie
Met veel enthousiasme zijn de gemeente Groningen en het UWV begonnen met de eerste selectie van kandidaten. De tweede selectie vond plaats op de locatie van Driessen in Groningen. Na een laatste selectieronde bij DUO zijn er uiteindelijk 14 geschikte kandidaten gevonden.

“Na goedkeuring van het plan door DUO stond niets meer in de weg om geschikte kandidaten aan te leveren. De praktijk leert dat er tijdens de selectie veel kandidaten afvallen. Dat is in deze branche niet uniek. Er worden veel eisen gesteld aan de kandidaten, want naast flexibiliteit en beschikbaarheid wordt van de kandidaat een HBO diploma én, heel belangrijk, een goede motivatie verwacht”, aldus UWV en gemeente Groningen.

Het resultaat
Omdat verwacht werd dat een groot deel van de kandidaten een afstand zou hebben tot de arbeidsmarkt heeft Driessen hiervoor een kortdurend voorbereidingstraject in de vorm van een opleidingsprogramma georganiseerd. De groep werd in één week klaargestoomd om het werkveld weer in te gaan. Deze week stond in het teken van kennismaken en persoonlijke ontwikkeling.

Fabrice Swens, manager locatie Groningen: “Het voorbereidingstraject is door de kandidaten als zeer positief ervaren. De medewerkers hebben op deze manier vooraf met elkaar kennis gemaakt, waardoor ze zich op hun eerste werkdag bij DUO volledig konden concentreren op het inhoudelijke aspect van hun nieuwe functie.”

UWV en gemeente Groningen: “Door de gezamenlijke inspanning van de gemeente Groningen, UWV en Driessen is op 5 mei jl. een groep met 14 kandidaten gestart. Een mooi resultaat en naar ons idee een mooi begin van een verdere samenwerking.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.