Artikel
20 aug '19
20 augustus '19
2 min

Levensloopstress verdient meer aandacht op de werkvloer

Door stress ontstaat veel ziekteverzuim op de werkvloer. Het gaat vaak om stress door persoonlijke omstandigheden. De campagne ‘Weet jij wat er speelt?’ van Zorg van de Zaak moet leiden tot meer aandacht voor de psychische en lichamelijke gevolgen.

Zorg van de Zaak is een netwerk van arbodiensten en bedrijven op het gebied van onder andere verslavingszorg, schuldhulpverlening en re-integratie. Het netwerk ondervroeg ruim 1100 Nederlanders over ‘levensloopstress’. Hieruit bleek dat meer dan 80 procent van de mensen de afgelopen vijf jaar met levensloopstress te maken had. Van hen verzuimt bijna twee derde door deze stress. Het ging hierbij het meest om het overlijden van een dierbare, een ouder of gezinslid. Daarnaast staan financiële problemen en de mantelzorg in de top drie.

Taboe bij ziekmeldingen

Verder noemden de respondenten oorzaken zoals een ernstig zieke ouder, echtscheiding en verlies van een baan. “Een vijfde van de mensen heeft zich weleens ziek gemeld op het werk zonder te zeggen dat het om moeilijkheden in de privésfeer ging”, aldus algemeen directeur van het netwerk, Marja Sleeuwenhoek. Volgens haar gaat het blijkbaar om een soort taboe.

Oprechte interesse

Veel leidinggevenden zien volgens Zorg van de Zaak de levensloopstress van medewerkers als ongrijpbaar. Sleeuwenhoek: “Ze weten vaak helemaal niet wat er speelt bij de medewerkers op de vloer. Het is belangrijk dat directeuren en leidinggevenden bijvoorbeeld oprechte interesse tonen en de juiste aandacht voor de medewerkers hebben. Dat begint met regelmatig vragen: hoe is het ermee?” Daarmee blijven ze volgens haar beter op de hoogte van wat er speelt.

Drempel

Sleeuwenhoek meent dat dit de drempel verlaagt voor werknemers om bepaalde onderwerpen aan de orde te stellen. “Denk aan hoge werkdruk, beginnende psychische of lichamelijke klachten of problemen thuis. Een goede en open relatie met medewerkers maakt het makkelijker om zaken te bespreken. Als er tijdig over gesproken wordt, als het taboe eraf gaat, kan dat veel verzuim voorkomen.”

Niet-medisch verzuim

Uit de dossiers van de bedrijven die zijn aangesloten bij Zorg voor de Zaak blijkt dat bij verzuim in bijna 50 procent van de gevallen niet-medische factoren een rol spelen. Dat is bij lang-verzuim-gevallen (langer dan zes weken) zelfs 70 procent.

Bron: NOS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.