Artikel
4 sep '18
4 september '18
2 min

Lerarentekort verschilt sterk per regio

De scholen zijn weer begonnen. Tijd om de balans op te maken als het gaat om het lerarentekort. Maar zoals de oplossing niet eenduidig is, geldt dat ook voor het probleem. Onderzoek van het UWV laat zien dat er genoeg leraren zijn om de vacatures te vervullen. Alleen wonen ze niet in de juiste regio.

Waar in de regio Den Haag, Rotterdam en Amsterdam weinig leraren zonder werk zitten, geldt dit niet voor het Oosten van Nederland, Drenthe en delen van Limburg. Het tekort aan basisschoolleraren verschilt dus sterk per regio. Arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven laat in Trouw optekenen: “In theorie zou je het lerarentekort best kunnen oplossen door alle leraren gelijkmatig over het land te verdelen.” Maar helaas is dit alleen de theoretische werkelijkheid, want leraren zijn over het algemeen niet bereid te verhuizen voor een baan.

Allereerst komt dit doordat wonen in de Randstad niet alleen duurder is dan in de rest van Nederland. En als een school een leraar heeft gevonden die bereid is te verhuizen, blijkt het ook nog eens veel ingewikkelder te zijn om aan een woning te komen in de buurt van de school. Daarnaast zijn leraren vaak niet de kostwinner in een gezin, doordat ze veelal parttime werken. De overheid wordt, onder andere door de PO-raad, aangespoord actie te ondernemen door het aantrekkelijker te maken meer te werken, zij-instromers op te leiden of betaalbare huizen te bouwen. Maar deze maatregelen hebben niet direct effect.

Scholen in de Randstad ‘knutselen’ inmiddels heel wat af om de bezetting dicht te krijgen. Noodoplossingen bestaan uit het meer laten werken van parttimers, het behoud van leraren die met pensioen mogen en het inzetten van de schooldirecteur als leraar. Toch is dit geen houdbare situatie voor de komende jaren, waarin het lerarentekort alleen maar zal stijgen. Onderzoeksinstituut CenterData voorspelt dat er in 2020 een landelijk tekort van 4000 leraren zal zijn, waardoor scholen in alle regio’s te kampen krijgen met het lerarentekort.

Klasse!

Driessen biedt een totaalpakket aan oplossingen om het oplopende lerarentekort tegen te gaan. Deze problemen lossen we niet zomaar op, maar samen komen we een heel eind. U als expert van kwalitatief hoogwaardig onderwijs en Driessen als expert op het domein van mens en werk. Kijk voor meer informatie op www.driessen.nl/lerarentekort.

Bron: UWV, de Volkskrant en Trouw

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.