Artikel
1 jun '16
1 juni '16
3 min

Leraren verdienen meer waardering

In een grijs verleden keek men op tegen een leraar. De leraar was en had een belangrijke maatschappelijke functie die alom werd gewaardeerd en gerespecteerd. Dat is tegenwoordig wel anders. Wij gingen in gesprek met Milo Bernard, stafmedewerker bij Tangent, een bestuursorganisatie voor het primair onderwijs waaronder 16 basisscholen en 2 peuterspeelzalen vallen. Volgens hem is de waardering voor leraren niet meer zo aanwezig en kan het beroep wel wat goede PR gebruiken.

Positioneren als goede werkgever

Milo Bernard: “In de media en vanuit de maatschappij worden veel eisen gesteld aan leraren die niet altijd terecht zijn. Natuurlijk moeten we altijd blijven kijken hoe zaken beter kunnen, maar ik denk dat de functie van leraar een betere waardering verdient.” Het is een taak voor HRM en de directie van de scholen om de leraren die waardering te geven. Daarom wil Tangent een goede werkgever zijn voor haar leraren, zodat dit uitstraalt naar de arbeidsmarkt. “We proberen op die manier als werkgever aantrekkelijk te zijn voor sollicitanten. Niet alleen door de juiste mensen te werven, maar ook door mannen te interesseren in het onderwijs bij Tangent. Dit is nodig, want het aantal mannen in het basisonderwijs is echt te laag. Wij vinden dat hier meer balans in kan komen, omdat mannelijke leerkrachten een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling van onze leerlingen”, aldus Milo Bernard.

Carrièreperspectief en groei

Naast mannen willen we natuurlijk overall goede leraren die passen bij onze scholen. Om goede leraren aan te trekken, kijken we goed naar hun behoefte. Zo hebben we bijvoorbeeld de carrièremogelijkheden naar de functie van adjunct-directeur behouden. Leraren hebben zo meer carrièreperspectief om door te kunnen groeien naar een managementfunctie. Ook is er horizontale mobiliteit mogelijk binnen de functiefamilie ‘leraar’ van Tangent”, aldus de doorgewinterde HRM‘er.

Daarnaast investeert Tangent de komende jaren flink in duurzame inzetbaarheid. Milo Bernard: “Het werk van onze personeelsleden is continue in beweging. Flexibilisering en nieuwe technologieën raken het primaire proces in het onderwijs.” Stichting Tangent wil investeren in gezondheid, scholing, coaching en mobiliteit. Naast salaris zijn eigenheid, het thuis voelen op een locatie en in staat gesteld worden om je werk goed uit te kunnen voeren belangrijke waarden voor de leraren. Hier is volgens Milo een belangrijke taak weggelegd voor HRM, directie en College van Bestuur. “Op deze manier willen wij onze personeelsleden laten groeien in hun rol en er aan bijdragen dat zij duurzaam inzetbaar blijven.”

Pieter Philippart
Marketingadviseur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.