Artikel
5 jul '18
5 juli '18
4 min

Leerlijn Strategisch HRM: van kennis en vaardigheden naar bewustwording

Als HR-adviseur ben je dagelijks bezig met richting geven aan personeel en organisatie. Van de 11.000 medewerkers binnen gemeente Rotterdam werken er zo’n 100 als HR-adviseur binnen zes clusters. De rol van HR-adviseur verandert. Wensen als een sterkere adviesrol, een serieuze gesprekspartner en eerder betrokken worden aan de voorkant, zijn zaken waar diverse adviseurs binnen Gemeente Rotterdam mee worstelden. De leerlijn Strategisch HRM bracht daar verandering in.

Bernadet Gorissen zit als HR-adviseur al jaren in het vak en is werkzaam binnen de gemeente voor cluster Stadsbeheer. “Zoekende naar opleidingsmogelijkheden rondom Strategisch HRM stuitte we in een online zoektocht op een leerlijn op de website van Driessen. Deze bleek helaas niet meer te bestaan, maar zorgde toch voor contact met Saske de Koning en Marit Dijkmans, opleidingsadviseurs binnen Driessen. Een paar maanden later resulteerde dit in een volledig op maat gemaakte leerlijn Strategisch HRM op basis van onze wensen voor 10 HR-adviseurs van gemeente Rotterdam.”

Leerlijn strategisch HRM op maat

De leerlijn bestaat uit zeven inhoudelijke modules, waarvan twee theoretische modules gericht zijn op kennisontwikkeling. Voor deze modules wordt samengewerkt met Avans+ en worden de thema’s ‘Strategische personeelsplanning’ en ‘Financiële aspecten van HR’ behandeld. “De leerlijn gaat naast kennis voor een groot deel over vaardigheden, de modules die Mensium, onderdeel van Driessen Groep, voor haar rekening neemt. Wij hebben vooral veel vaardigheden (bij)geleerd. Daar draait het in de praktijk vaak ook om. Wat doet het met je als een ander je op een bepaalde manier benadert en wat betekent dat voor de inhoud die je brengt? Dit heeft allemaal met elkaar te maken”, aldus Bernadet.

“Omdat de leerlijn er nog niet was, hebben wij hier zelf onze stempel op kunnen drukken en ons kunnen bemoeien met de inhoud, functie en locatie. Het is echt ‘ons ding’ geworden. Ik gun iedere groep die de leerlijn volgt de positieve vibe en fijne samenwerking. Of je nu als team deelneemt met bekende collega’s of als individu, de trainers vanuit Mensium weten een bevlogen groepsgevoel te creëren en een perfecte sfeer neer te zetten.”

Tijdens de leerlijn wordt door Mensium gebruik gemaakt van de modellen ‘DNA van ontwikkeling’ en ‘Insights Discovery’. “Dat heeft voor ons veel toegevoegd. Er is diep op ingegaan en hier hebben we allemaal veel van geleerd. Insights Discovery is een bepalende factor geweest gedurende de leerlijn, waar wij erg enthousiast over waren.”

“Wij hebben op het gebied van financiën en SPP veel (bij)geleerd, maar voor een groot deel volg je de leerlijn ook voor je persoonlijke ontwikkeling en zorgt het voor meer bewustwording. Er zijn al de nodige initiatieven opgepakt na het volgen van de leerlijn. Dat zegt denk ik genoeg.”

Behoefte aan specifieke HR thema’s 

“Op dit moment merk ik dat de behoefte vanuit de managers in de lijn niet altijd aansluit bij wat wij als HR denken te moeten leveren. Traditioneel is de HR-functie nog vrij ondersteunend en administratief binnen gemeenten. SPP is hot en daar moeten wij iets mee. En dan vooral met duurzame inzetbaarheid. Binnen de gemeente werken veel mensen op leeftijd, die al lange tijd bij de gemeente werken. 40-jarige dienstverbanden komen hier gewoon (nog) voor. Medewerkers in de buitenruimte kunnen dat vak vaak niet meer uitoefenen tot hun 67e, dus in die zin is duurzame inzetbaarheid een thema waar veel aandacht naar uitgaat”, aldus Bernadet.

“Mijn tip aan andere HRM’ers is dan ook: doen! Neem deel aan de leerlijn, liefst met meer collega’s en niet alleen. Het feit dat wij als groep het beste in elkaar naar boven hebben gehaald, heeft bijgedragen aan het succes.“

Gemeente Rotterdam volgde van september 2017 tot maart 2018 als eerste deze nieuwe leerlijn, ontwikkeld door Mensium en Avans+.

Bekijk het volledige opleidingsaanbod van Mensium of neem contact op met Saske de Koning via 088 – 141 09 00.

Gemeente Rotterdam

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.