Artikel
27 dec '17
27 december '17
2 min

Leer medewerkers out of the box te denken

Mensen hebben wel of geen groeimindset. De laatste groep is vaak bang voor kritiek en presteert slechter. Een leidinggevende kan er gelukkig aan bijdragen dat medewerkers een groeimindset ontwikkelen. Dit stellen Katleen de Stobbeleir en Karlien Vanderheyden van Vlerick Business School.

Medewerkers kunnen sterk van elkaar verschillen. Het kan daarbij gaan om hun motivatie en inzet, maar ook om hun doorzettingsvermogen, het omgaan met successen en mislukkingen en het verwerken van feedback. Volgens Carol Dweck, professor Psychologie aan Stanford University, zijn deze verschillen terug te voeren tot één eigenschap. Als je gelooft dat je je talenten en vaardigheden grotendeels kunt ontwikkelen, heb je een zogeheten ‘groeimindset’.

Statische mindset

Volgens De Stobbeleir en Vanderheyden zullen mensen die vinden dat capaciteiten aangeboren zijn, niet erg investeren in verdere ontwikkeling. Zij hebben een ‘statische mindset’. Je mindset heeft dan een bijzonder grote impact op hoe je reageert op succes en falen en hoe jij je vervolgens gaat gedragen, blijkt uit onderzoek van Carol Dweck.

Groeimentaliteit

Beschik je over een groeimindset, dan zie je grote uitdagingen en hindernissen als een mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Je bent dan ook eerder bereid om berekende risico’s te nemen en kiest vaker voor innovatie. Succes krijg je niet voor niets. Heb je een groeimentaliteit, dan weet je dat het belangrijk is ook bij tegenslag door te zetten.

Vermijdingsgedrag

Denk je dat je intelligentie en talent vastliggen, dan benadruk je eerder je positieve kanten. Dan vermijd je iedere confrontatie met problemen om geen slecht figuur te slaan. Zelfs als je heel getalenteerd bent, kun je met zo’n mindset weinig extra inzet en doorzettingsvermogen hebben. Daarbij zijn mensen met een statische mindset vaak bang voor kritiek, waardoor ze onder hun mogelijkheden presteren.

Vernieuwing

De mindset ligt gelukkig niet vast, benadrukken De Stobbeleir en Vanderheyden. Uit het onderzoek van Carol Dweck blijkt duidelijk dat mensen een groeimindset kunnen ontwikkelen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor leidinggevenden. Voor het stimuleren van een groeimindset moeten leidinggevenden hun medewerkers aanmoedigen om out of the box te denken. Dat kan zorgen voor vaak zeer waardevolle, innovatieve ideeën. Medewerkers kunnen leren deze ideeën de ruimte te geven, zelfs als ze niet direct leiden tot een optimaal resultaat.

Bron: Management Team

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.