Artikel
29 okt '15
29 oktober '15
2 min

Leeftijdsdiscriminatie vrouwen op arbeidsmarkt zorgelijk

Vrouwen boven de 40 vinden minder makkelijk een nieuwe baan dan jongere sollicitanten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt van het Amerikaanse instituut National Bureau of Economic Research. Sollicitanten boven de 49 jaar kregen gemiddeld tussen de 18 en 35 procent minder reactie dan jongere sollicitanten. Voor vrouwen boven de 49 jaar was dit bijna 50 procent.

Leeftijdsdiscriminatie een hardnekkig fenomeen

In tijden van de krappe arbeidsmarkt merken veel ouderen dat het lastig is om aan een baan te komen. Het National Bureau of Economic Research heeft daarom ruim 40.000 fictieve cv’s in verschillende leeftijdscategorieën samengesteld. Met deze cv’s is gesolliciteerd in verschillende sectoren en verschillende Amerikaanse steden. Over het algemeen kregen de sollicitanten in de leeftijdscategorie tussen de 49 en 51 maar liefst 18% minder reacties dan sollicitanten tussen de 29 en 31 jaar. Bij sollicitanten tussen de 64 en 66 jaar liep het verschil zelfs op tot 35%.

Vrouwen op leeftijd slechter af dan mannelijke equivalent

De onderzoekers kregen op de cv’s van vrouwen boven de 49 aanzienlijk minder reacties dan op vergelijkbare cv’s van hun mannelijke equivalent. De studie heeft zich voornamelijk toegelegd op administratieve banen, verkoopfuncties en functies als conciërge en beveiligingsbeambte. Banen die volgens de onderzoekers goed bereikbaar zouden moeten zijn voor zowel oudere werknemers als vrouwen. Opvallend was dat vrouwen vooral bij verkoopfuncties minder kans maakten.

Een verklaring voor de resultaten is volgens de onderzoekers niet eenduidig, maar ze suggereren wel dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van leeftijdsdiscriminatie omdat uiterlijk in het algemeen een grotere rol speelt dan bij mannen. Zo blijkt uit andere onderzoeken. Een andere verklaring is dat de combinatie van leeftijdsdiscriminatie en discriminatie op basis van geslacht elkaar negatief versterkt. Natuurlijk moeten we er rekening mee houden dat dit onderzoek in de Verenigde Staten is uitgevoerd en dat er wellicht verschillen zijn per land en sector.

Bron: National Bureau of Economic Research, Washington Post

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.