Artikel
25 jul '16
25 juli '16
2 min

Lange werkweek niet goed voor gezondheid vrouwen

Extreem lange werkweken pakken slecht uit voor de gezondheid van vrouwen. Voor mannen hebben ze eerder gezonde effecten. Volgens onderzoekers van The Ohio State University komt dit omdat vrouwen in hun vrije tijd meer belast worden.

Vrouwen die extreem lange werkwerken maken tijdens hun loopbaan, ontwikkelen eerder ernstige ziekten als hartproblemen en kanker. Dat blijkt uit onderzoek van The Ohio State University op basis van interviews met bijna 7500 mensen in een periode van 32 jaar.

Kans op ernstige ziekten

Het risico op ernstige ziekten neemt toe wanneer vrouwen meer dan 40 uur werken. Als vrouwen boven de 50 uur per week maken, neemt het risico snel toe. Vrouwen die drie decennia gemiddeld meer dan 60 uur werken, hebben drie keer meer kans op diabetes, kanker, hartproblemen en artritis.

Gezond effect op mannen

Opmerkelijk genoeg liggen de gezondheidsrisico’s voor mannen een stuk lager. Lange werkweken vergroten wel hun kans op artritis, maar niet op andere levensbedreigende ziekten. Het opvallende is dat mannen zelfs gezonde effecten overhouden van hun lange werkweken. Een werkweek tussen de 41 en 50 uur betekent voor hen een lagere kans op hartziekten, longziekten en depressie dan wanneer zij minder dan 40 uur werken.

Werk en privé

Wat is nu de reden voor dit grote verschil? De onderzoekers zien de oorzaak in het leeuwendeel van de zorg voor de familie en thuissituatie die vrouwen van nature op zich nemen. Door de combinatie van ‘thuisrol’ en ‘werkrol’ ontstaat extra stress, die kan leiden tot meer ziekten.

Parttime werken

Bovendien bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrouwen minder van hun vrije dag genieten. Ze kunnen zich op vrije dagen minder gemakkelijk losmaken van zorgtaken. Daardoor voelt de vrije dag minder ‘vrij’ dan voor mannen. Parttime werken is voor vrouwen dan ook vaak een strategische keuze voor extra rust.

Minder plezier

Het heeft ook effect op de gezondheid dat vrouwen minder plezier beleven aan hun werk dan mannen door de druk van de combinatie werk en thuisfront. De onderzoekers van The Ohio State University waarschuwen dat de negatieve effecten al in de twintiger en dertiger jaren van vrouwen kunnen ontstaan.

Bronnen: PW De Gids, The Telegraph

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.