Artikel
5 sep '13
5 september '13
3 min

KWF biedt werkgever programma voor omgang met kanker

Deze week is het weer zover, de collecteweek van KWF Kankerbestrijding, dan gaan ruim 100.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen voor kankeronderzoek. 1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker, daar kun je als werkgever en collega ook op de werkvloer niet omheen. KWF Kankerbestrijding is daarom recent gestart met de ontwikkeling van het programma ‘Bewuste Werkvloer’, om organisaties en HRM-ers te ondersteunen bij gezond werkgeverschap.

Het programma ‘Bewuste Werkvloer’
Eén op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven kanker, waarvan 40% bij diagnose tussen de 5 tot 64 jaar is. En daarmee is de kans dat organisaties met kanker worden geconfronteerd aanzienlijk, stelt KWF kankerbestrijding. ‘Veel grote organisaties hebben al de nodige gezondheidsprogramma’s lopen,’ zegt KWF-directeur Michel Rudolphie. ‘Bewuste Werkvloer’ kan er als module aan toegevoegd worden. Wij vinden dat kanker, door de omvang en de impact ervan, als onderwerp niet mag ontbreken.’

Het programma Bewuste Werkvloer is samen met een aantal grote werkgevers opgezet en draagt bij aan de doelstellingen van KWF Kankerbestrijding: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Het programma beoogt medewerkers te bereiken via hun werkgever en dient zowel het belang van de medewerker als van de organisatie. Deelnemende organisaties krijgen toegang tot de kennis en contacten van KWF en kunnen rekenen op voorlichting op maat.

HR-professionals
KWF geeft aan diverse hulpmiddelen te kunnen bieden voor het informeren en stimuleren van medewerkers, zoals informatiebijeenkomsten en interventies die meer bewegen stimuleren. Ook persoonlijke begeleiding van HR-professionals is mogelijk, onder meer om kanker bespreekbaar te maken. Het programma voorziet ook in opvang en begeleiding van collega’s met kanker.

Preventie
Een gezonde leefstijl verlaagt het risico op kanker met 35-50%. De keuze voor gezond gedrag wordt sterkt beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving, dus ook door het werk. Er is ook sprake van een kostenbesparing, zegt KWF. Als alle organisaties in Nederland met de investering in een duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers 1% daling van het ziekteverzuim realiseren, levert dat naar schatting jaarlijks een besparing op van 2,6 miljard aan maatschappelijke kosten.

Omgaan met kanker
Circa 70% van de mensen met kanker is, na diagnose en behandeling, na 1,5 jaar weer terug op de werkvloer. Werk biedt afleiding, structuur, sociale contacten en zingeving en kan daarmee van invloed zijn op het herstel. Leidinggevenden en collega’s kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Mantelzorg
Ook voor medewerkers die in hun directe omgeving worden getroffen door kanker is de ziekte bijzonder impactvol. Inmiddels combineert 1 op de 8 medewerkers zijn baan met een vorm van mantelzorg. Omdat één op de drie Nederlanders door kanker getroffen wordt, is de kans groot dat er binnen een organisatie medewerkers zijn die voor een kankerpatiënt zorgen of op een andere manier hulp bieden. Het programma van KWF Kankerbestrijding wil helpen het gesprek over mantelzorg op de werkvloer te voeren om zo tot een beter begrip te komen.

Meer weten?
KWF ziet graag zoveel mogelijk organisaties deelnemen aan het programma en daardoor intern en extern uitdragen een Bewuste Werkvloer te zijn. Neem voor meer informatie contact op met KWF.

Bron: KWF Kankerbestrijding, ‘Bewuste Werkvloer’

Driessen draagt het KWF een warm hart toe en heeft al regelmatig diverse campagnes gesteund. Tijdens de collecteweek zijn de bedrijfsvlaggen bij het hoofdkantoor van Driessen HRM vervangen door de vlaggen van het KWF om zo extra aandacht te vragen voor de collectanten die aan de deur komen.

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.