Artikel
26 mrt '15
26 maart '15
2 min

Kwart 50-plussers met WW werkt parttime

Ongeveer een kwart van de 50-plussers in de WW heeft naast de uitkering betaald werk. Dit is relatief vaak uitzendwerk zo laat onderzoek van UWV zien. Voor het eerst heeft de uitkeringsinstantie gekeken naar het aantal WW’ers dat parttime werkt.

Volgens het UWV deden in het derde kwartaal van 2014 ongeveer 43.000 50-plussers parttimewerk naast hun WW-uitkering. Ze houden recht op de uitkering, omdat hun werk onregelmatig of tijdelijk is of omdat ze minder lang werken dan voor hun werkloosheid. Veel 50-plussers doen vanuit de WW uitzendwerk. Twintig procent van de parttimers doet dat via uitzendbureaus. Dit is 25 procent voor degenen die weer volledig aan het werk gaan.

Actieplan

“Werkloze 50-plussers zitten niet massaal thuis met een WW-uitkering, maar vergroten ook hun kansen op een duurzame baan door tijdelijk of gedeeltelijk werk te aanvaarden. Dat is de positieve conclusie van deze nieuwe cijfers”, stelt Betsie Gerrits, verantwoordelijk voor het ‘Actieplan 50-plus werkt’. UWV voert dit plan sinds juli 2013 uit samen met sociale partners en de uitzendbranche in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het actieplan is bedoeld om de hoge werkloosheid onder oudere werkzoekenden te bestrijden. 50-plussers met een WW-uitkering kunnen sollicitatie- en netwerkwerktrainingen volgen. Ook zijn er regionale bijeenkomsten voor werkzoekenden en werkgevers en voeren MKB Nederland en UWV de campagne Open voor 50-plus. Deze moet zorgen dat werkgevers meer ‘open staan’ voor de kwaliteiten van 50-plussers.      

Plaatsingsfee en scholingssubsidie

Het ‘Actieplan 50-plus werkt’ houdt ook in dat uitzendorganisaties die een 50-plusser vanuit de WW aannemen een bonus (plaatsingsfee) ontvangen met een maximum van 1500 euro per persoon. Verder kunnen 50-plussers een scholingssubsidie (voucher) krijgen van maximaal 1000 euro om hun kans op een baan te vergroten.

De eerste twee maanden van 2015 kende UWV 1750 plaatsingsfees toe en 1470 scholingsvouchers. Dat is boven verwachting en een zeer grote stijging vergeleken met dezelfde periode in 2014. De belangrijkste reden voor de toename is volgens UWV de uitbreiding van de regeling naar de leeftijdsgroep 50-plus in september 2014. Minister Asscher besloot dit, omdat de arbeidsmarktpositie van 50-plussers niet erg afwijkt van die van de 55-plussers. Naast de uitbreiding versoepelde de overheid ook de voorwaarden voor het inzetten van het scholingsbudget. Ook werd het eenvoudiger om een plaatsingsfee aan te vragen.

Bronnen: UWV, NU.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.