Artikel
24 apr '17
24 april '17
3 min

Kinderen laten ontdekken

Anders dan veel van haar medestudenten, wil Colinde Wennekes na de PABO niet direct aan de slag in het primair onderwijs. De 22-jarige studente werkt al ruim 2,5 jaar bij De Ontdekfabriek. In de voormalige fabriekshal van Philips op het karakteristieke terrein van Strijp-S beleven kinderen en hun ouders de spannendste avonturen. De afwisseling van werkzaamheden bezorgt haar zoveel werkplezier dat ze graag bij deze organisatie wil blijven werken.

Colinde is werkzaam in een managementrol en daarnaast werkt ze een aantal dagen per week als avonturenbegeleider. Deze combinatie past haar precies. Regelen en er zijn voor anderen, terwijl ze als avonturenbegeleider – in het verlengde van haar studie – volop met kinderen in de weer is.

Een dubbelrol die bevalt

Beide rollen brengen haar geluk en daarom wil ze na haar studie graag bij De Ontdekfabriek blijven werken. “Eens wil ik wel echt het onderwijs in, maar nu haal ik mijn voldoening hier.” De variatie spreekt haar aan, geen dag is hetzelfde. Als manager is Colinde het aanspreekpunt voor medewerkers, maar ze regelt ook de roosters, boekhouding en het contact met de scholen. Samen met collega’s ontwikkelt ze nieuwe avonturen voor bezoekers van De Ontdekfabriek. “Afgelopen jaar hebben we een nieuw avontuur voor groep 3 en 4 ontwikkeld: de Beestenbende. Daarbij komt mijn didactische en pedagogische kennis uit het onderwijs goed van pas”, vertelt Colinde.

De kleine bezoekers van De Ontdekfabriek dragen voor een groot deel bij aan het werkgeluk van Colinde. “Je begeleidt de kinderen tijdens een bezoek zo’n drie uur en aan het einde zijn ze zó blij.” Vertederd vertelt Colinde dat ze onlangs na een bezoek van een basisschool van alle kinderen een dikke knuffel kreeg, omdat ze zo’n leuke middag hadden gehad. “Daar doe je het toch voor? Zien dat kinderen nieuwe dingen ontdekken en in aanraking komen met iets wat ze nooit eerder hebben gedaan. Dat maakt mijn werk echt leuk!”

Leren van elkaar

Collega’s maken haar werkgeluk compleet. “Wij hebben hele leuke collega’s en het is hier gezellig”, vertelt Colinde. Ze gaat dan ook altijd met plezier naar haar werk. Veel van haar collega’s hebben naast De Ontdekfabriek nog ander werk en dat inspireert. Je maakt elkaars ontwikkeling mee en ook daar leer je weer van. Ondanks dat Colinde in haar eigen werkzaamheden zelfstandig is, spelen haar leidinggevenden een belangrijke rol. Colinde: “Voor opdrachten en projecten die ik goed heb afgerond krijg ik echt waardering en dat is natuurlijk prettig.” Maar ook wanneer iets niet naar verwachting is, laten haar leidinggevenden het Colinde weten. Daarmee is ze tevreden. “Positieve feedback brengt je verder en zorgt ervoor dat onnodige spanningen worden voorkomen. Stel dat er iets niet goed is, terwijl ik daar niks van weet, dan kan ik er ook niks mee”, vindt ze.

Cultuur in beweging

Hoewel Colinde pas aan het begin van haar carrière staat, ziet zij zichzelf nog een hele tijd in de culturele sector of het onderwijs werken. Vooral de flexibiliteit in haar werk bevalt haar. Een baan van 9 tot 5 achter een bureau lijkt haar niks. “Ik wil tijdens mijn werk dingen doen, zien en zelf ontdekken. Sectoren als deze zijn in beweging en dat zorgt voor de uitdaging die ik nodig heb.”

Meer lezen? Het volledige artikel staat in de publicatie Werkgeluk van Driessen HRM. Deze is kosteloos aan te vragen voor leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.werkgeluk.nl.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.