Artikel
9 apr '22
9 april '22
2 min

IKB budget inzetten voor opleiding en ontwikkeling

Met de invoering van het individueel keuzebudget (IKB) ontvangen ambtenaren geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage en bovenwettelijk verlof meer op vaste momenten in het jaar. In plaats daarvan ontvangen zij maandelijks een (bruto) vrij besteedbaar budget. In tegenstelling tot traditionele vergoedingen voor opleidingen en ontwikkeling, biedt het Individueel Keuze Budget (IKB) medewerkers de flexibiliteit om zelf te beslissen hoe ze hun opleidingsbudget besteden. Dit budget kan worden gebruikt voor opleidingen, cursussen, congressen en andere vormen van professionele ontwikkeling. Het IKB moet hiermee bijdragen aan meer keuzevrijheid, flexibiliteit en regie voor de individuele medewerker. 

IKB inzetten: een bijdrage aan organisatiestrategie

Het inzetten van het IKB budget voor opleiding en ontwikkeling is een slimme zet voor zowel medewerkers als organisaties. Voor medewerkers betekent het dat ze hun professionele ontwikkeling kunnen aanpassen aan hun persoonlijke ambities en interesses. Voor organisaties betekent het dat ze investeringen in opleidingen en ontwikkelingsmogelijkheden moeten doen die aansluiten bij de behoeften van de medewerkers en de strategie van de organisatie. 

Stimuleer de inzet van het IKB voor een opleiding

Het is belangrijk om te onthouden dat medewerkers hun IKB budget kunnen besteden aan opleidingen die direct relevant zijn voor hun huidige baan of die hen helpen bij het bereiken van toekomstige loopbaandoelen. Dit maakt het IKB budget een effectieve manier om de carrièreontwikkeling van medewerkers te stimuleren en te ondersteunen. 

Om richting te geven aan deze opleiding is het verstandig om een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) in het kader van duurzame inzetbaarheid in te zetten. Daarbij vergoedt de werkgever opleidingen vanuit een centraal opleidingsbudget. Bij het IKB besluit de ambtenaar zelf wat die met het budget doet. De VNG stelt dat de medewerker zo zelf regie kan nemen over afspraken over loopbaanontwikkeling die in zijn POP staan. Bovendien biedt het IKB budget medewerkers de mogelijkheid om opleidingskosten te dekken die anders misschien niet beschikbaar waren. Dit kan helpen bij het voorkomen van talentverlies en het aantrekken van nieuw talent. 

Opleidingsbudget inzetten voor werkgeluk

Het IKB budget biedt medewerkers de kans om te investeren in hun professionele ontwikkeling en loopbaan. Medewerkers hebben namelijk graag de regie over hun eigen loopbaanontwikkeling en het draagt bij aan hun werkgeluk. Door (onbelast) een opleiding te volgen die meer inhoud en verdieping geeft, pakken ze die regie. Stimuleer de inzet van het IKB voor het volgen van een opleiding. Nog meer werkgeluk ligt in het verschiet!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.