Artikel
8 aug '18
8 augustus '18
3 min

IKB besteden aan opleiding ten onrechte minst populair

De zomervakantie loopt weer op zijn einde. Veel werknemers hebben deze periode genoten van een welverdiende vakantie. Vaak is deze periode ook een moment van reflectie. Waar sta ik en wat wil ik? Dit geldt ook op werkgebied, bijvoorbeeld als het gaat om een opleiding die een werknemer wil gaan volgen. Het IKB is hier bij uitstek voor geschikt.

Het IKB bij de Rijksoverheid

Per 1 januari 2017 is het Individueel Keuzebudget (IKB) ingevoerd binnen de Rijksoverheid. Dit betekent dat ambtenaren geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage en bovenwettelijk verlof ontvangen op vaste momenten in het jaar. In plaats daarvan ontvangen zij maandelijks een (bruto) vrij besteedbaar budget. Dit budget is onder andere te besteden aan extra verlof-uren, extra inkomen, aanvulling op de reiskosten voor woon-werkverkeer, extra pensioen of (onbelast) opleidingsbudget. Het IKB moet hiermee bijdragen aan meer keuzevrijheid, flexibiliteit en regie voor de individuele medewerker.

Extra inkomen meest populair

Uit onderzoek van Ambtenarensalaris.nl onder ruim 1800 gemeenteambtenaren, blijkt dat medewerkers in 2017 het IKB veruit het meest hebben ingezet voor een aanvulling op het inkomen. Meer dan 3 op de 4 laat het IKB uitbetalen. Slechts 3,2% van de respondenten gebruikt het IKB voor een opleiding of training. Hiermee is het de minst populaire besteding van het IKB.

Stimuleer de inzet van het IKB voor een opleiding

Is het eigenlijk wel terecht dat het IKB nauwelijks wordt ingezet voor het volgen van een opleiding of training? Wij vinden van niet. Het IKB biedt namelijk uitkomst. Als leidinggevende hoeft u veel minder vaak nee te verkopen als het gaat om een opleidingsverzoek van een ambitieuze werknemer. Want los van het opleidingsbudget is het IKB als extra financieel middel aan te wenden.

Door het geld van het IKB in te zetten voor die ene opleiding of training die de werknemer in de toekomst verder gaat helpen, investeert hij niet alleen in zichzelf maar ook in een betere positie op de arbeidsmarkt met een dito salaris. Bovendien mag de werknemer het IKB onbelast inzetten, wat uiteindelijk een fiscaal voordeel oplevert en de kosten voor een opleiding drukt.

Werkgeluk

Werknemers hebben graag de regie over hun eigen loopbaanontwikkeling. Het draagt bij aan hun werkgeluk. Door (onbelast) een opleiding te volgen die meer inhoud en verdieping geeft, pakken ze die regie! Stimuleer de inzet van het IKB voor het volgen van een opleiding. Nog meer werkgeluk ligt in het verschiet!

Kijk voor het opleidingsprogramma van Mensium op Opleiding & ontwikkeling.

Bron: Ambtenarensalaris.nl & Gemeente.nu

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.