Artikel
17 apr '15
17 april '15
2 min

Ideaal traineeship biedt inhoud, flexibiliteit en verbetert toekomstperspectief

Driekwart van door talentontwikkelaar YSE ondervraagde hbo/wo-studenten en werkzoekenden geeft aan een traineeship te willen volgen. De bijna 300 deelnemers aan het onderzoek hebben een duidelijk beeld waar een ideaal traineeship aan moet voldoen. Het moet inhoud, flexibiliteit en verbeterd toekomstperspectief bieden.

Voor de respondenten zijn de inhoud van de opdrachten, training & opleiding en de positie op de arbeidsmarkt na het traineeship de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor een traineeship. Opdrachtbegeleiding en mate van verantwoordelijkheid vinden ze bijna net zo belangrijk. Volgens de respondenten duurt het ideale traineeship twee jaar.

Populairste trainingen

Communiceren, presenteren en leidinggeven zijn de drie meest gewilde typen trainingen. 85 procent van de respondenten wil zelf invloed uitoefenen op het trainingsprogramma. Zes van de tien respondenten kiest voor een intercompany traineeship, met uitvoering van opdrachten bij verschillende organisaties. 40 procent heeft voorkeur voor een incompany traineeship, waarbij ze alle opdrachten binnen dezelfde organisatie doen.

Hoge ambities

Een sterkere arbeidspositie na afloop van het traineeship is de belangrijkste reden voor een keuze voor een traineeship. De ambities zijn hoog. Meer dan tweederde van de respondenten streeft naar een topfunctie. YSE ziet een verschil tussen respondenten met een voorkeur voor inter- en incompany traineeships. De respondenten met een voorkeur voor intercompanytrainingen willen hun traineeship inzetten om tot een duidelijker beeld te komen wat ze willen. Degenen die de voorkeur geven aan een incompany-programma willen hun positie versterken binnen de organisatie.

Divers aanbod

“Het huidige aanbod van traineeships is enorm divers”, vindt Simon Klop, talentmanager bij YSE. “De inrichting loopt uiteen van het aanbieden van enkel variërende opdrachten tot een volledig
ontwikkelingsprogramma met persoonlijke coaching, intervisie en diverse trainingen. Daarnaast vermarkten sommige organisaties het aanbieden van een aantal trainingen als een ’traineeship’.” Volgens Klop bevat het onderzoek interessante informatie voor werkgevers, omdat het aangeeft wat de wensen van de medewerker van de toekomst zijn voor een traineeprogramma.

Behoud van talent

Voor het behoud van talent is de visie van jonge professionals op traineeships nodig. YSE gaat hier een volgend onderzoek naar doen.

Bron: YSE

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.