Artikel
11 mei '16
11 mei '16
2 min

Humor maakt organisaties beter

Humor verbindt, opent deuren, verhoogt de productiviteit en is erg belangrijk voor het imago van organisaties. Maar weinig werkgevers en leidinggevenden zetten humor in. Dat is zonde, want humor staat garant voor succes.

Op 21 april schenken sprekers tijdens De Beter Ondernemen Show in Leusden aandacht aan het onderschatte HR-instrument humor. Tot de sprekers behoort Michiel Muller, oprichter van Route Mobiel en ook bekend van de online bezorgservice Picnic. Humor is volgens Muller een erg krachtig instrument richting klanten. “Je kunt dan iets nét op een andere manier brengen. Het helpt bovendien om sympathie te kweken als je een glimlach kunt veroorzaken.”

Ruimte voor creativiteit

Intern gebruikt Muller humor ook. “Het helpt je om ook in moeilijke situaties te blijven kijken naar oplossingen. Humor haalt de stress uit een situatie, haalt de spanning eraf. En het schept ruimte voor creativiteit.”

Humor maakt onvergetelijk

De jonge ondernemer Marco Aarnink van Drukwerkdeal.nl gelooft dat het noodzakelijk is dat organisaties over humor beschikken. “Als je dat zelf niet hebt, moet je zorgen dat je mensen aantrekt die het wel hebben. Je wil een goede werkgever zijn en zo ook te boek staan. Zorg dus dat je medewerkers het gaaf vinden om voor je te werken. Dat bereik je onder meer met humor. Dito voor klanten. Humor beklijft en zeker ook een gezonde dosis zelfspot. Daarmee maak je jezelf onvergetelijk.”

Te serieus

Erik Kuperus van cabaretduo MiER wordt regelmatig gevraagd bij veranderingen in organisaties. Daarbij is humor volgens hem misschien wel onontbeerlijk. “Ja, ik geloof dat het een kansloze exercitie is als je het zonder humor aanpakt. Meestal is de verandering helemaal niet zo ingrijpend, maar pakken de managers het zo serieus aan en voelen medewerkers zich niet gehoord.” Kuperus raadt organisaties aan het eens wat luchtiger te maken. “Dat zie ik eigenlijk heel veel: bedrijven, ondernemers en managers nemen zichzelf vaak zo verdomd serieus. Breng het eens met humor. Dan kun je veel meer zeggen.”

Bron: HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.