Artikel
14 mrt '17
14 maart '17
2 min

HR en finance kunnen best goed door één deur

Veel organisaties kennen een scheiding en soms zelfs rivaliteit tussen de afdelingen HR en finance. Dit heeft met het soort werk te maken. HR heeft een kwalitatieve rol door zich te richten op de mensen in een organisatie. De rol van finance dat de geldstromen beheert, is kwantitatief. Dat zijn twee werelden die gemakkelijk kunnen botsen. Dat hoeft echter niet met de drie tips uit deze blog.

Uiteindelijk dienen HR en finance helemaal geen uiteenlopende belangen. Beiden moeten de missie en visie van de organisatie waarmaken. Daarom is het belangrijk dat ze goed samenwerken. Een organisatie kan dat op de volgende drie manieren bereiken.

1. Muurtjes verwijderen

De werkzaamheden van finance en HR raken steeds meer elkaar verbonden. Er zijn steeds meer HR-onderwerpen waarbij geld een rol speelt. Bij finance groeit het besef dat mensen nodig zijn om doelen te bereiken. Het is daarom in het voordeel van beide afdelingen en de organisatie dat ze elkaar de hand reiken en muurtjes verwijderen.

2. Systemen combineren

Vanwege het gemeenschappelijke belang is het logisch dat beide afdelingen dezelfde data gebruiken. HR en finance werken echter nog regelmatig met verschillende datasystemen. De gemiddelde organisatie gebruikt zelfs drie tot vier verschillende systemen voor data. De verschillen tussen die systemen maken het delen van informatie moeilijk. Hierdoor functioneren afdelingen zoals HR en finance teveel los van elkaar. Als ze zouden werken vanuit hetzelfde datasysteem en dus vanuit dezelfde informatiebron dan zou de organisatie een stuk effectiever functioneren.

3. Interdisciplinaire teams

Het oprichten van goed functionerende interdisiciplinaire teams is niet simpel. Een goede manier hiervoor is via gemeenschappelijke uitdagingen. Een voorbeeld is recruitment. Voor HR en finance heeft het binnenhalen van toptalent prioriteit. Een organisatie kan voor dit onderwerp een projectteam van HR- en financespecialisten instellen. Zij kunnen elkaar aanvullen en inspireren. Werkt dit goed en onderkent iedereen de voordelen van het samenwerken, dan is het gemakkelijker om ook andere uitdagingen samen op te pakken.

Bronnen: XpertHR Actueel, Blog Datis

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.