Artikel
3 mei '13
3 mei '13
2 min

Hogere respons op heldere vacaturetekst

Nederland blijft hoog scoren in de Europese ranglijsten als het gaat over parttime werken: bijna de helft van de werkenden doet dat in deeltijd én naar volle tevredenheid. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders zelfs meer dan twee keer zo vaak in deeltijd werken dan het gemiddelde van 19,9% in de Europese Unie.

Een interessant gegeven om eens te kijken naar hoe Nederland om gaat met ‘parttime’ of ‘deeltijd’ vacatures. Opmerkelijk is dat in meer dan 70% van de vacatures met 32 of minder uren niet wordt vermeld dat deze ‘parttime’ is. Hierdoor komt de vacature niet naar voren in zoekresultaten wanneer iemand aangeeft naar een parttime functie op zoek te zijn. Met alle gevolgen van dien voor de online vindbaarheid van de vacaturetekst, omdat werkzoekenden woorden als parttime en deeltijd wel gebruiken in hun zoekopdrachten. Dit blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie onder meer dan 30.000 vacatureteksten waarvan 5.802 parttime waren.

Volgens Martijn Hemminga, docent en medeoprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, vergroot dit de mismatch van vraag en aanbod. “In Nederland is parttime nog steeds belangrijk voor mensen, dus waarom niet in de functietitel vermelden dat je op zoek bent naar een ‘parttime engineer’ of ‘deeltijd psychiater’,” stelt Hemminga. “Een vacaturetekst moet geen raadsel zijn maar direct vertellen waar het over gaat.”

De ‘Campaign Group’ formuleerde vijf w’tjes waar men over moet nadenken bij het schrijven van een vacaturetekst.

Wie? Weet wie je zoekt!
Wat? Wat houdt de functie in en wat gaat de nieuwe medewerker doen?
Waarom? Waarom zou iemand deze organisatie kiezen?
Waar? Waar is de doelgroep te vinden en hoe bereik je de doelgroep?
Wanneer? Wanneer en op welke manier zijn verschillende media ingezet?
Waarmee? Hoe vul je bovenstaande w’tjes in?

Een duidelijke en krachtige vacaturetekst zorgt ervoor dat je als werkgever passende reacties krijgt in plaats van veel reacties die niet voldoen aan de gewenste criteria. Dit kan in deze tijd veel tijd besparen aangezien er momenteel veel werkzoekenden zijn.

Bronnen:
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
HRpraktijk
NRC.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.