Artikel
26 sep '18
26 september '18
3 min

Hoe word je een aantrekkelijke werkgever?

Je onderscheiden als werkgever is essentieel, maar hoe word je een aantrekkelijke werkgever? Dat is een vraag die in deze schaarse arbeidsmarkt veel gesteld wordt. Het aantal beschikbare kandidaten dat zich op de arbeidsmarkt bevindt wordt steeds schaarser. En mocht je dan iemand hebben gevonden, dan ben je waarschijnlijk niet de enige werkgever die deze kandidaat interessant vindt.

Werksfeer

Door de goede verhalen die ik las en hoorde over Driessen (onder andere van een oud klasgenoot), heb ik contact opgenomen. Een aantal gesprekken later werd ik aangenomen en sinds april 2017 ben ik werkzaam bij Driessen als intercedent op de locatie in Breda. Vanaf dag 1 voel ik me erg thuis. Dit had vooral te maken met de huiselijke sfeer van de locatie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Tegenwoordig redden organisaties het vaak niet om mensen voor zich te winnen, door alleen met goede primaire arbeidsvoorwaarden te komen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker vinden dan een hoog salaris en daarnaast krijgen ze liever vrijheid in hun werk dan complimenten over hun prestaties. Wanneer je als werkgever meer met secundaire arbeidsvoorwaarden wilt doen, kun je je onder meer tot de werkkostenregeling (WKR) wenden. Als werkgever kun je namelijk tot 1,2% van de totale loonsom onbelast aan extra’s bieden. Denk hierbij aan bedrijfsfitness of een fiets van de zaak. Je dient wel altijd rekening te houden met de geldende cao. Deze is altijd leidend.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Uit onderzoek blijkt dat er 4 universele pijlers van medewerkersbetrokkenheid zijn, namelijk:

 1. Een overtuigende bedrijfscultuur
  Zorg dat je van je medewerkers ambassadeurs maakt, door ze trots te laten zijn op hun organisatie.
 2. Een optimale werkomgeving
  Medewerker willen flexibiliteit in het werk. Daarnaast vinden ze het belangrijk om voldoende ontwikkelmogelijkheden te hebben. Binnen Driessen hebben wij de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Zo zijn er regelmatig Driessen Colleges. Dit zijn workshops die worden aangeboden en gegeven door collega’s van Driessen. Vaak heeft een bedrijf voldoende kennis zelf in huis.
 3. Uitzonderlijke leiders
  Medewerkers willen directies die inspireren, vertrouwen geven en op de hoogte zijn van wat er speelt in de organisatie. Er dient ook duidelijke communicatie te zijn.
 4. Inspirerende managers
  Managers dienen hun medewerkers te motiveren en daarnaast daadwerkelijk iets te doen met de feedback van medewerkers. Ook dienen zij effectief hun medewerkers te managen.

Behoud je medewerkers

Ik heb verschillende zaken benoemd om medewerkers aan te kunnen trekken. Echter is het natuurlijk ook erg belangrijk om je huidige medewerkers te behouden. Wanneer je nieuwe medewerkers aantrekt, maar er tegelijkertijd ook medewerkers vertrekken, blijf je bezig. Zorg daarom dat je ook voldoende aandacht blijft geven aan je huidige medewerkers. Blijf met je medewerkers in gesprek.

Kortom, genoeg zaken waar je mee aan de slag kunt om een aantrekkelijke werkgever te worden en vooral ook te blijven.

Bronnen: HR Praktijk

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.