Artikel
6 apr '17
6 april '17
3 min

Hoe krijg je meer vitaliteit op de werkvloer?

Voor vitale werknemers zijn investeringen nodig van de werkgever en de werknemer. Dat kan nog wel een stuk beter bleek uit onderzoek van Eurest. Hoe zorg je nu voor meer vitaliteit op de werkvloer?

Met de stijgende pensioenleeftijd heeft aandacht voor de vitaliteit van werknemers nog meer prioriteit. De zakelijke cateraar Eurest ondervroeg in het onderzoek Workplace Food & Vitality duizend werkende Nederlanders over de belangrijkste factoren voor vitaliteit op de werkvloer. Dit leidde tot de volgende top vijf:

  1. goede werksfeer, onderling contact met collega’s;
  2. uitdagingen in het werk;
  3. genoeg slaap;
  4. mogelijkheid om eigen werktijden in te delen;
  5. weinig werkstress.

Werksfeer

De werknemers zijn het meest tevreden over de werksfeer, de onderlinge relatie met collega’s en de uitdagingen van hun werk. Ze zijn ontevreden over de mogelijkheid tot afzondering op het werk. Van de respondenten geeft 74 procent aan dat ze zich niet kunnen terugtrekken wanneer nodig.

Tevreden werknemers

Over het algemeen zijn de Nederlandse werknemers echter best tevreden over hun werkplek, zo laat het Eurest-onderzoek zien. Ze geven deze gemiddeld een 7.1. De Noord-Hollandse werknemers klagen het meest over hun werkplek. Een derde van hen geeft deze een 6 of lager. Werkenden in Flevoland zijn het meest tevreden. Van hen kent 85 procent de werkplek een 7 of hoger toe.

Indelen werktijd

De ondervraagde werknemers zijn niet zo positief over de mogelijkheid om de eigen werktijd in te delen. Meer dan de helft (59 procent) geeft zijn werkgever een onvoldoende of matig. Ruim twee derde van de respondenten vindt dat hun werkgever onvoldoende doet aan het voorkomen van stress. Bij 21 procent leeft zelfs het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staan. Daarnaast stellen bijna alle werknemers (90%) dat ze op de werkvloer onvoldoende mogelijkheden hebben voor ontspanning.

Onvoldoende lichaamsbeweging

De werknemers doen echter zelf ook niet erg veel aan de eigen vitaliteit. Meer dan een kwart van hen sport niet. De Zeeuwse werknemers zijn het minst sportief. Bijna een derde (31 procent) van hen geeft aan nooit te sporten. Daarbij leggen de werknemers de verantwoordelijkheid voor hun lichaamsbeweging neer bij de werkgever. Ruim de helft van hen denkt meer te sporten bij sportfaciliteiten op het werk.

Sportabonnement

Een beperkte negen procent van de respondenten vindt voldoende beweging en sport de belangrijke factor voor vitaliteit. “Over de afgelopen jaren is er een tendens te zien waarbij mensen zich steeds meer bezig houden met gezonde voeding en hun leefgewoontes verbeteren”, zegt Remco Kokkelink, commercieel directeur bij Eurest. Hij vindt het opvallend dat sport hierbij achterblijft. “Sport is niet alleen goed voor je conditie, maar helpt ook om te gaan met stress. Wat ons betreft, ligt er een belangrijke rol voor de werkgever om medewerkers hier bewust van te maken.” Kokkelink beveelt werkgevers daarom aan werknemers te stimuleren om te gaan sporten. “Dat kan bijvoorbeeld met een korting op een sportabonnement of bootcamp met collega’s na het werk.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.