Artikel
25 aug '16
25 augustus '16
3 min

Hitte vraagt om maatregelen op kantoor

Hoge temperaturen in de zomer kunnen een behoorlijk negatief effect hebben op het werk op kantoor. De productiviteit neemt af, mensen werken met minder plezier en er is meer kans op fouten. Daarbij kan het slecht zijn voor de gezondheid van werknemers. Werkgevers doen er dan ook goed aan maatregelen tegen de hitte te nemen.

Uit onderzoek van de University of California blijkt dat de meest ideale werktemperatuur op kantoor 22 graden is. Bij een binnentemperatuur boven de 25 graden daalt de prestatie per graad met 2 procent. Dit betekent een productiviteitsverlies van 10 procent bij 30 graden. Het maximaal aanzetten van een airco is echter ook geen goed plan. Ook bij lagere temperaturen onder de 20 graden neemt de productiviteit hard af en het aantal fouten toe.

De wet geeft nergens aan vanaf welke temperatuur werkgevers het werk moeten stil leggen. Wel moet een werkgever er voor zorgen dat zijn werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek.

Voldoende drinken

Kantoorartikelenleverancier Office Depot geeft tips aan werkgevers om werknemers op kantoor te beschermen tegen de hitte. Dit moet voorkomen dat werknemers teveel productiviteit verliezen of zelfs onwel worden op kantoor. Het belangrijkste advies is dat de medewerkers voldoende moeten (kunnen) drinken. Mensen raken bij warm weer namelijk meer vocht kwijt. Een volwassene heeft in normale omstandigheden ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig. Op een warme dag is het echter nodig om zeker twee liter te drinken.

Werknemers kunnen ook bij hoge temperaturen gerust warme dranken drinken, zoals koffie en thee. Het is een misverstand dat koffie een vochtafdrijvende werking heeft. Mensen moeten van koffie wel eerder plassen, maar niet vaker.

Maatregelen op kantoor

Normaal is het advies veel daglicht op kantoor te hebben. Op een warme dag kan het echter juist verstandiger zijn om de ramen te verduisteren zodat de warmte buiten blijft, adviseert Office Depot. Daarnaast is het goed om het kantoor ’s ochtends te luchten, voordat de temperatuur stijgt. Een ventilator of airco kunnen verkoeling brengen. Het is dan wel belangrijk dat ze niet direct op het lichaam gericht zijn. Dat kan namelijk zorgen voor stijve spieren of geïrriteerde ogen. Verder kan het helpen om apparaten die niet of nauwelijks worden gebruikt uit te zetten. Er komt dan minder warmte vrij.

Voldoende beweging

Ook zijn korte werkonderbrekingen belangrijk, waarbij medewerkers even hun werkplek verlaten. Voldoende beweging heeft namelijk als effect dat vocht beter afgevoerd wordt en dat personeel minder snel last van dikke voeten en enkels krijgt.

Goed ingestelde airco

Leverancier van bedrijfsartikelen Manutan onderzocht de grootste ergernissen op de werkvloer (november 2015). Hieruit bleek dat bijna een kwart van de Nederlanders veel last heeft van verkeerd afgestelde airco’s. Met name kantoormedewerkers ergeren zich aan een te warme, koude, harde of zachte airco. Volgens ander onderzoek van Manutan (mei 2016) heeft een goed werkende airconditioning of ventilatie nog een positief effect. Een grote irritatie is namelijk te zomerse kleding van collega’s. Dat is niet nodig als het niet te warm is op kantoor.

Bronnen: HR Praktijk.nl, Manutan

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.