Branded
7 sep '23
7 september '23
4 min

Het verband tussen medewerkersbetrokkenheid en employee journey

In een tijd waarin organisaties zich steeds meer bewust worden van het belang van medewerkersbetrokkenheid als drijvende kracht achter succes, wordt het duidelijk dat deze betrokkenheid niet op zichzelf staat. Betrokkenheid uit zich in de volledige medewerkersreis, vanaf het allereerste contactpunt tot het uiteindelijke afscheid. Deze reis, bekend als de employee journey, omvat werving en selectie, pre- en onboarding, leren en ontwikkelen, carrière en perspectief, en offboarding. Hoe zijn die met elkaar verbonden?

Werving en selectie: het begin van de reis

De employee journey begint met werving en selectie. Een betrokken organisatie trekt niet alleen gekwalificeerde kandidaten aan, maar weet ook de juiste mensen te identificeren die passen bij de cultuur en waarden. Medewerkersbetrokkenheid begint dus al bij de eerste indruk die een organisatie achterlaat. Een positieve en oprechte ervaring tijdens het sollicitatieproces wekt enthousiasme op bij kandidaten en legt de basis voor toekomstige betrokkenheid.

Pre- en onboarding: het versterken van de band

Bij pre- en onboarding wordt de basis gelegd voor een sterke relatie tussen medewerkers en de organisatie. Een betrokken organisatie zorgt ervoor dat nieuwkomers zich welkom voelen en direct verbonden raken met de bedrijfscultuur. Een gestructureerd onboarding-programma, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel praktische zaken als het delen van de organisatievisie, stimuleert betrokkenheid vanaf dag één.

Leren en ontwikkelen: voeding voor groei

Een betrokken organisatie investeert in de groei van haar medewerkers. Leren en ontwikkelen zijn integrale onderdelen van de employee journey. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en betrokken wanneer ze de kans krijgen om nieuwe skills te leren en hun carrière te bevorderen. Dit versterkt niet alleen hun band met de organisatie, maar zorgt ook voor een positieve invloed op hun prestaties en betrokkenheid op lange termijn.

Carrière en perspectief: het uitzicht op de toekomst

Het gevoel van betrokkenheid blijft sterk wanneer medewerkers weten dat hun organisatie waarde hecht aan hun loopbaantraject. Een betrokken organisatie biedt duidelijke carrièrepaden, geeft feedback en erkenning, en creëert kansen voor interne mobiliteit. Medewerkers voelen zich dan niet alleen gewaardeerd, maar ook enthousiast over hun toekomst binnen het bedrijf.

Offboarding: een waardig afscheid

Zelfs bij het vertrek van medewerkers blijft betrokkenheid van belang. Een positieve offboarding-ervaring, waarbij medewerkers worden gewaardeerd en de deur openblijft voor mogelijke terugkeer, versterkt de band zelfs na het verlaten van de organisatie. Dit kan resulteren in positieve mond-tot-mondreclame en de mogelijkheid om waardevolle alumnirelaties te onderhouden.

Versterk betrokkenheid door slimme automatisering

Betrokkenheid is niet langer beperkt tot slechts één fase van de employee journey. In deze moderne tijd, waarin technologie ons leven en werk transformeert, is het van cruciaal belang om de employee journey slim te automatiseren. De juiste softwareoplossingen kunnen helpen bij het stroomlijnen hiervan, van werving tot offboarding. Automatisering verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar zorgt er ook voor dat de menselijke factor niet verloren gaat.

Door software te integreren die de employee journey ondersteunt, kunnen organisaties gerichte inzichten verzamelen, processen vereenvoudigen en communicatie verbeteren. Denk aan het gebruik van geautomatiseerde onboardingsystemen die nieuwkomers een gestroomlijnde en persoonlijke introductie bieden, of aan learning management-systemen die medewerkers in staat stellen om op hun eigen tempo skills te ontwikkelen.

De combinatie van betrokkenheid en slimme automatisering stelt medewerkers in staat om zich te concentreren op wat echt belangrijk is. Terwijl ze tegelijkertijd worden ondersteund door efficiënte en geoptimaliseerde processen. Door automatisering en betrokkenheid integraal aan te pakken, kunnen organisaties sneller meebewegen in een steeds veranderende omgeving en medewerkers inspireren om het beste uit zichzelf te halen.

Ontdek de geheimen van innovatief talentmanagement

Wil jij meer weten over het op een vernieuwende manier vinden, binden en boeien van medewerkers? Op donderdag 5 oktober organiseert MyTalentBoard, in samenwerking met Jeij, Reijn en Haert het gratis event ‘Ontdek de geheimen van innovatief talentmanagement’.

Hier verzorgt Johan Bertens, directeur bij MyTalentBoard, een break-outsessie over de innoverende rol die technologie kan spelen bij het aantrekken, binden en behouden van talent.

Luister naar keynote speaker drs. Wim Davidse, trendwatcher en arbeidsmarktexpert, terwijl hij de nieuwste ontwikkelingen, trends en innovaties bespreekt en hun impact op het aantrekken, behouden en betrekken van medewerkers analyseert. Leer tijdens de break-out sessies hoe strategische personeelsplanning en effectieve employer branding cruciaal zijn in het vinden, boeien en binden van waardevolle medewerkers in de competitieve arbeidsmarkt van vandaag. En krijg inzichten, tips en best practices van onze experts om je te helpen navigeren door de complexiteit van de huidige arbeidsmarkt.

Meld je hier kosteloos aan

Over MyTalentBoard

MyTalentBoard is hét platform voor gemotiveerde en competente medewerkers. Het biedt diverse digitale oplossingen om mensen en organisaties te bewegen bij het vergroten van motivatie en competentie. 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.