Artikel
22 jan '16
22 januari '16
3 min

Helft werkzoekenden gebruikt smartphone bij zoektocht naar baan

Uit onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat 53 procent van de werkzoekenden vacaturesites gebruikt voor het vinden van een (andere) baan. Social media zijn daarnaast een belangrijke bron. Het is duidelijk dat het internet een essentiƫle rol speelt bij het zoeken naar een baan. En hierbij wordt massaal gebruik gemaakt van de smartphone.

Smartphones in Nederland

Het aantal smartphones onder de Nederlanders is de laatste jaren sterk toegenomen. Van de Nederlanders heeft 80 procent een smartphone, onder jongeren is dit percentage maar liefst 96. Naast bellen en appen wordt er via de smartphone gebruik gemaakt van social media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.

Mobiel solliciteren via LinkedIn

Het grootste professionele netwerk ter wereld, LinkedIn, biedt je door middel van de app, de mogelijkheid om vanaf je smartphone te solliciteren. Via de app kun je zelf naar vacatures zoeken en direct solliciteren wanneer je een interessante vacature gevonden hebt. Belangrijk hierbij is dat je jouw profiel, dat je nu als CV gebruikt, uitgebreid invult en dat het up-to-date is. Een goed uitgewerkt en up-to-date profiel is altijd van belang, omdat werkgevers en recruiters via LinkedIn ook op zoek gaan naar enthousiaste kandidaten voor een vacature. Een goede eerste indruk is dan van groot belang.

Voordeel mobiel solliciteren

Het belangrijkste voordeel van solliciteren via je smartphone is dat je je smartphone vrijwel altijd bij je hebt. Op ieder vrij moment, zoals tijdens lunchpauzes en in de trein, kun je vacatures via je smartphone raadplegen en eventueel direct solliciteren.

Nadeel mobiel solliciteren

Een van de nadelen van mobiel solliciteren, is de grotere kans op het maken van (typ)fouten. Door de snelheid van mobiel solliciteren, zie je deze gemakkelijker over het hoofd. Daarnaast zijn er een heel aantal apps waarop vacatures te bekijken zijn, maar waar je niet op kunt solliciteren via je smartphone. Je moet dan alsnog een tablet of desktop hebben.

Cijfers Amerika

Ook in Amerika maken werkzoekenden veelvuldig gebruik van het internet bij het vinden van een baan, zo blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center. Daar is het percentage 54 procent. Bijna de helft, 45 procent, heeft ook online gesolliciteerd.

De smartphone is ook in Amerika een belangrijk middel om naar banen te zoeken en te solliciteren. 28 procent van alle Amerikanen die in de afgelopen twee jaar op zoek zijn geweest naar een baan, hebben daarbij gebruik gemaakt van de smartphone. Bij jongeren tussen de 18 en de 29 jaar ligt dit percentage nog hoger, namelijk 53 procent.

Bronnen: PenO Actueel, Nu.nl, Elsevier

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.