Artikel
4 feb '16
4 februari '16
2 min

Helft Nederlandse werknemers spaart vakantiedagen op

Van de Nederlandse werknemers neemt jaarlijks 46 procent niet alle vakantiedagen op. Verder spaart 23 procent van de werknemers vakantiedagen op voor een langere reis in een volgend jaar. Zo blijkt uit het jaarlijkse ‘Vacation Deprivation’-onderzoek van online reisbureau Expedia.

Het onderzoek werd in opdracht van Expedia uitgevoerd door Northstar onder 9273 werknemers in 24 landen over de hele wereld. Er werkten 300 Nederlanders aan mee.

Korte vakanties

Van de gemiddeld 25 vakantiedagen die Nederlandse werknemers jaarlijks ontvangen, nemen ze er gemiddeld 22 op. Dit is iets meer dan het wereldwijde gemiddelde van 20 dagen. Nederlandse werknemers nemen hun vakantiedagen ook graag op voor meerdere korte vakanties of een lang weekend weg (51 procent). Dit komt overeen met het wereldwijde gemiddelde. Zouden Nederlanders meer vakantiedagen hebben, dan zou 56 procent vaker op vakantie gaan.

Te weinig vakantiedagen

Het onderzoek van Expedia laat ook zien dat 45 procent van de Nederlandse werknemers ontevreden is over het aantal vakantiedagen. Wereldwijd is dit 53 procent. Bijna twee derde van de ontevreden Nederlandse werknemers geeft aan dat hun onvrede komt door een tekort aan vakantiedagen.

Belangrijk voor welzijn

Het overgrote deel van de Nederlandse werknemers (91 procent) geeft aan dat vakanties belangrijk zijn voor hun welzijn. Dit sluit aan op het wereldwijde percentage (90 procent). Hoofdredenen voor een regelmatige vakantie zijn voor Nederlanders het verbeteren van hun relatie en omdat het gezond is. Over het algemeen voelen de respondenten zich gelukkiger na een vakantie (81 procent). Daarnaast zijn ze meer uitgerust (82 procent) en minder gestrest (83 procent). Ontnuchterend is wel dat bijna de helft van de ondervraagden deze positieve effecten al na 24 uur kwijt is.

Bronnen: HR Praktijk.nl, Expedia

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.