Artikel
12 sep '17
12 september '17
3 min

Grip op inhuur en inzetbaarheid bij gemeente Amstelveen

Veel werkgevers willen ‘iets’ met duurzame inzetbaarheid, maar zien op tegen dit containerbegrip. Waar beginnen we? Soms helpt het om even te gluren bij de buren: hoe doen collega-werkgevers dat? Een mooi voorbeeld is de gemeente Amstelveen.

Onder de vlag van ‘Next Step’ heeft de gemeente een ‘full service’ mobiliteitscentrum opgericht. Met de focus op duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning willen ze met het mobiliteitsbureau dichtbij de werkvloer, de managers en leidinggevenden staan. Ik sprak hierover met Welmoed Jongkind, coördinator inhuur, recruitment en mobiliteit en het brein achter het concept ‘Next Step’ bij de gemeente Amstelveen.

Visie op mobiliteit

Sinds vorig jaar is Welmoed bezig met de ontwikkeling van het eigentijdse mobiliteitsbureau genaamd Next Step als onderdeel van de afdeling HR. Welmoed vertelt: ‘met een team van specialisten richten we ons op in-, door- en uitstroom van personeel binnen de gemeente Amstelveen. Allemaal vanuit de visie dat de optimale inzet van ‘Human Capital’ de werkgever en werknemer samenbrengt en versterkt.’ Deze visie is vertaald in drie labels: Talent Step, dat zich richt op talentontwikkeling, Match Step, voor inhuur en matching en Fit Step voor integratie en duurzame inzetbaarheid. Next Step is overkoepelend en zoekt de verbinding als het gaat om mobiliteit in elk mogelijk opzicht.

Cultuurverandering bij managers

Draagvlak in de rest van de organisatie is cruciaal voor het succes van het platform. Daarom is Next Step, na de doorontwikkeling van het concept, begonnen met interne communicatie. Door middel van workshops en masterclasses hebben de collega’s van Next Step de organisatie uitgelegd op welke manieren zij expertise en ontzorging kunnen leveren als het gaat om mobiliteitsvraagstukken. Inmiddels weten zowel medewerkers als leidinggevenden het mobiliteitsbureau steeds beter te vinden en wordt de deskundigheid zeer gewaardeerd. Op deze manier kan veel doelgerichter worden ingezet op mobiliteit en wordt bovendien ook rechtmatig en transparant gewerkt. Met de specialistische kennis van de arbeidsmarkt zijn de teamleden van Next Step een belangrijke aanvulling op de bestaande HR-structuur. Na een jaar kan de gemeente constateren dat er een cultuurverandering op gang is gekomen.

Interne doorstroom

Doordat alles op het gebied van mobiliteit nu in de staf gecoördineerd wordt, is ook alle informatie centraal beschikbaar. Dit maakt het makkelijker om strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid vorm te geven. Met managementinformatie uit de inhuurdesk houdt Next Step grip op externe inhuur. Ook de interne doorstroom krijgt vorm in een wekelijks overleg met alle HR-adviseurs. Bij het bespreken van de vacatures wordt nadrukkelijk gekeken naar doorstroom en herplaatsingen.  Op deze manier vindt in feite continu ‘organische strategische personeelsplanning’ plaats. Met het specialistischer worden van de functies, wordt doorstroom soms wel lastiger. Daar komt het specialisme Talent Step dan weer goed van pas.

Uitdagingen voor de toekomst

’Er gaat al veel goed en we hebben al grote stappen gemaakt’ vertelt Welmoed. ‘Maar er zijn ook nog genoeg uitdagingen voor de toekomst. Het verder professionaliseren van de arbeidsmarktcommunicatie en marktplaats (Amstelveenhuurtin.nl) bijvoorbeeld. Daarnaast blijft het optimaliseren van systemen en processen een aandachtspunt.’ Next Step ziet elke dag nog zaken die beter kunnen. Op het gebied van inhuur verlegt gemeente Amstelveen de aandacht naar regionale samenwerking en het ontwikkelen van inkoop van arbeid. Mobiliteit wordt zo steeds vanzelfsprekender en talent vindt steeds beter zijn plek in de organisatie. En dat is waar de gemeente Amstelveen voor gaat!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.